ZETApress

hírportál

Kitáblázzák a hazai kerékpárutakat

440 km összefüggő kerékpáros útvonal várja a bicikliseket az EuroVelo 6 magyarországi szakaszának kitáblázása után. Az Atlanti-óceánt a Fekete-tengerrel, a francia Nantes-ot a román Constantával összekötő 4448 km-es európai kerékpáros turisztikai vándorútnak, azaz a 6-os számú EuroVelo (EV) magyarországi szakaszának kitáblázását kezdte meg tegnap Budapesten Bodor Ádám, a GKM kerékpáros ügyekért felelős miniszteri megbízottja több európai parlamenti képviselővel együtt.

A nyomvonal kitáblázása júliusra készül el, s ezzel összefüggő kerékpárút várja majd a bicikliseket Rajkától Hercegszántóig. Az EV6 kitáblázásakor 440 km kerékpárúton és kerékpározható kisforgalmú közúton kerülnek kihelyezésre az Európai Kerékpáros Szövetség által javasolt jelzések és információs táblák a biztonságos és kellemes kerékpározás érdekében. Az EV6-ot követően az EV11-es kerékpárút kitáblázásra várhatóan jövőre kerül sor. A létrejövő kitáblázási rendszer karbantartását, az útvonal promócióját, a kerékpáros civil szervezetek konzorciuma a Kerékpáros Magyarország Szövetség látja majd el.

Magyarországon két EuroVelo útvonal halad át: az EuroVelo 6-os a Duna mentén, az EuroVelo 11-es pedig a Tisza mentén kerül kijelölésre, illetve kiépítésre. A kerékpáros utak fejlesztésére a hazai költségvetésből évi kétmilliárd forint áll rendelkezésre. Az EuroVelo útvonalak hiányzó szakaszainak megépítésére a jövőben ebből a forrásból ? a tavalyi évhez hasonlóan ? átlagosan évi egymilliárd forint kerül felhasználásra. Az EV6-os és EV11-es útvonal térképei innen tölthetők le. Az EuroVelo hazánkon áthaladó nyomvonalai mentén, a Kerékpáros Magyarország Program keretében az elmúlt két évben 66,4 km önálló, 3 méter széles, az európai standardoknak is megfelelő kerékpárút építése kapott támogatást.

Szóljon hozzá!