ZETApress

hírportál

Élhető és kiszámítható környezetet!

Az elmúlt húsz évben négyszer fogalmazódott meg a VOSZ elnökségi ülésén, hogy ellent mondjon a szervezet a mindenkori politikai hatalom gazdasági programjának annak érdekében, hogy javuljon a vállalkozások jogszabályi és gazdasági környezete ? hangzott el ma a szervezet által tartott, Hallatjuk a Hangunkat című rendezvényén. Az esetek többségében a VOSZ javaslataival igyekezett több, kevesebb sikerrel befolyásolni a gazdaságpolitikai döntéseket. A múlt évet tekintve a szervezet munkája eredményes volt, de több javaslatát nem sikerült érvényesítenie a politikában.

Akut betegként jellemezte Perjési Klára, Gyula város polgármestere a magyar gazdaságot ? a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének mai fórumán, ahol a dél-alföldi régió nyolc ellenőrző hatóságának vezetője és a vállalkozók tartottak kerekasztal-beszélgetést az ország és a régió helyzetéről Gyulán. Mint mondta nem csak a tüneteket kellene kezelni, hanem lépéseket kellene tenni a ?beteg? gyógyítására. Összességében véve a város helyzetét jónak ítélte, Gyula gazdasági szerepe felértékelődött a szomszédos Románia uniós csatlakozásával.

Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke az úthálózat fejlesztésében és az infrastrukturális beruházások felgyorsításában látja a térség erejének és versenyképességének növelését.

Jogbiztonságot szeretnének a vállalkozások

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára megerősítette, hogy a reformokat csak és kizárólag a parlamenti többség támogatásával lehet végrehajtani. Vagyis a kormányzó pártnak újra le kellene ülnie a liberális oldallal, vagy meg kellene próbálnia a nagykoalíciót. Ha ezek egyike sem megy, akkor óhatatlanul új választásoknak kellene jönnie. Úgy értékelte, hogy a kissebségi kormányzás abban az esetben valósulhat meg, ha a kormányzó fél pontos és átfogó programmal gyakorolja a hatalmat, melyhez a folyamatos parlamenti többséget biztosítani tudja. Az esetenkénti ad hoc intézkedésekkel sem hosszútávon, de még középtávon sem lehet kormányozni. Dávid Ferenc jelenleg nem érzékeli, hogy a kormánynak meglenne a szükséges, és az új viszonyok között megvalósítható programja.

A kerekasztal-beszélgetésen résztvevő ellenőrző hatságok képviselőinek felszólalásából kiderült, hogy gyakran ők is szenvednek a jogszabályok bonyolultsága miatt. Többen úgy vélték, hogy áttekinthető, betartható és végrehajtható szabályokra lenne szükség. A Vállalkozók részéről megfogalmazódott szándék pedig egy élhető és kiszámítható gazdasági környezetre utalt, amely nemcsak jelenleg nincs meg ? korábban sem volt. Sőt a Békés Megyei VOSZ szervezetének alapítói szerint 20 évvel ezelőtt is hasonló problémákkal küzdöttek a vállalkozások.

Az ellenőrző hatóságok Békés megyében jelentős előrelépéseket tettek a feketegazdaság elleni közdelemben. Az APEH regionális szervezete csak az idén már túl van az ezredik preventív vizsgálatán, amellyel kiszűri az adóelkerülésre létrehozott vállalkozásokat. Az ellenőrzések 10 százalékánál találtak szabálytalanságokat. Ebben a körben az esetek többségében például be sem fejezik a teljes ellenőrzést, ugyanis már a vizsgálat elején kiderül, hogy a bejegyzett külföldi cégnek a magyar képviselője fiktív, illetve a magyar cégeknek a telephelye és a székhelye nem is létezik.

Márkus András dandártábornok, a VPOP regionális parancsnoka elmondta, hogy idén a 1200 vizsgálatból 350 esetben szabtak ki bírságot, többnyire jövedéki termékekkel kapcsolatban. Visszatérő problémaként említette, hogy a piacokon történő ellenőrzéseik megindulását követően több elárusító hely tulajdonosa eltűnik, akár az áruját is visszahagyva. A térségben az illegális dohánytermékek kereskedelme okozza a legtöbb fejtörést. A kerekasztal-tanácskozást mind az ellenőrző hatóságok képviselői, mind a VOSZ tagjai eredményesnek ítélték. A VOSZ Hallatjuk a Hangunkat rendezvénysorozatát több régióban is folytatja.

A kerek-asztal körül ültek:

 • Dr. Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára
 • Nagy Mihály László, a VOSZ Békés megyei szervezetének elnöke
 • Farkas Zoltán, Békés Megyei Önkormányzati Közgyűlés alelnöke
 • Dr. Perjési Klára, Gyula város polgármester asszonya
 • Dr. Krajcsó Tiborné, APEH Dél-alföldi Regionális Igazgatóság ellenőrzési és végrehajtási szakigazgatója
 • Dr. Sárosi Tamás, ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézet helyettes regionális tiszti-főorvosa
 • Dr. Horváth Zsuzsanna, NFH Dél-alföldi Regionális Felügyelőség regionális igazgatója
 • Dr. Nagy Ágnes, Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója
 • Márkus András, VPOP Dél-alföldi Regionális Parancsnokság parancsnoka, dandártábornok
 • Dr. Kiss Péter, Békés Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója, rendőr alezredes
 • Vavrek András, OMMF Dél-alföldi Munkavédelmi Felügyelőség igazgatóhelyettese
 • Dr. Balázs Mihály, OMMF Dél-alföldi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója

1 hozzászólás

Visszajelzések

 1. ZETApress » Egri Együttműködés

Szóljon hozzá!