ZETApress

hírportál

A Széchenyi Terv sikere

Óriási érdeklődés az Új Széchenyi Tervet bemutató körúton. Nagy várakozás előzte meg a hazai vállalkozói szektorban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kezdeményezésére megvalósult bemutató körutat ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Az első hét rendezvényen több mint ezer érdeklődő kísérte figyelemmel a gazdasági élénkülés beindítását célzó pályázati rendszer ismertetését, a kidolgozást végző szakemberek előadásait. A kis- és középvállalkozások, önkormányzatok és non-profit szervezetek képviselői kedvezően fogadták, egyöntetűen támogatták az Új Széchenyi Tervet.

Az Új Széchenyi Tervet eddig két budapesti helyszínen, Lajosmizsén, Salgótarjánban, Miskolcon, Egerben és Szombathelyen minden alkalommal telt ház előtt ismertették a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetői. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével és a helyi önkormányzatokkal közösen szervezett rendezvényeken részletes előadások hangzottak el a kitörési pontokról, a pályáztatás egyszerűsítéséről.

Az országjáró körút célja az Új Széchenyi Terv bemutatása mellett a szakmai konzultáció elősegítése is. A rendezvényeken a vállalkozók elmondhatják véleményüket és észrevételeiket a meghirdetni tervezett pályázatokról, így azok megjelenhetnek a soron következő kiírásokban.

A hozzászólók a gazdasági felemelkedés lehetőségét emelték ki a programmal kapcsolatban, egyetértettek a kormány munkahelyteremtést és a versenyképességet előtérbe helyező gazdaságpolitikájával. Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár előadásaiban kiemelte: ha a jelenleg működő 600 ezer családi vállalkozás mindegyike csak egy fővel növeli munkavállalói létszámát az Új Széchenyi Terv segítségével, akkor 600 ezer új munkahely jöhet létre az országban.

A közönség többségét adó családi, kis- és középvállalkozók részéről megnyilvánuló élénk figyelem érezhető volt a rendezvények végén elhangzó észrevételekben is. A megszólalók jellemzően a konkrét programok iránt érdeklődnek, de számos kérdés érkezett a pályázatok beadásával kapcsolatos könnyítésekről is.

Az Új Széchenyi Terv következő pályázati kiírásai márciusban jelennek meg. Az országjáró körút februárban újabb megyeszékhelyekre viszi el a legfontosabb információkat a 93 pályázat keretében elérhető mintegy 1100 milliárd forintnyi forrásról.

A tervről személyesen és telefonon is részletes felvilágosítást kaphatnak az érdeklődők országszerte már most 19 ügyfélszolgálat munkatársainál. A tájékoztatási pontok köre folyamatosan bővül, hogy a pályázati lehetőségek híre vidéken is mindenkihez eljuthasson. A honlapját több mint 170 ezren keresték fel, közel másfélmillió oldalletöltés történt a január 14-i indulás óta. Nagyon népszerű a Pályázati kézikönyv is, az első sorozat elfogyott, hamarosan kezdődik az utánnyomás.

Szóljon hozzá!