ZETApress

hírportál

Szakma Sztár Fesztivál a Hungexpón

Mint korábban beharangoztuk, április 23-24-én a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében sikeresen lezajlott a Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntője. A rendezvényen 15 szakmában összesen 145 tanuló versengett, 66 szakképző iskolából. A két nap alatt a fesztiválon közel tízezer látogató volt, ebből nyolcezer diák vidékről, külön buszjáratokkal érkezett, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A versenyt Lamperth Mónika szociális és munkaügyi miniszter asszony és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta meg. A miniszter asszony ellátogatott a versenyek helyszínére, ahol elbeszélgetett a diákokkal, és a versenybizottság tagjaival. A versenymunkák elkészítésének folyamatát a látogató közönség figyelemmel kísérhette, az értékelésre április 24-én, az esti órákban került sor. Minden versenyző a részvételről egy emléklapot kapott, emellett a szakmai záróvizsga alól felmentésben részesülnek azok a tanulók, akiknek a teljesítménye elérte a 60%-os követelményszintet.

A díjátadó ünnepségre péntek délelőtt 10 órakor került sor, amelyen Tarcsi Gyula, az SZMM államtitkára és Parragh László, a kamara elnöke tartott ünnepi beszédet. A verseny első helyezettje és felkészítő tanára száz-százezer, második helyezettje és felkészítő tanára 75-75 ezer, a harmadik helyezettje és felkészítő tanára ötven-ötvenezer forintértékű díjat kapott. Ezen felül, minden szakmában a rendezvényt szponzoráló vállalkozók, szakmai, és érdekképviseleti szervezetek jóvoltából különdíjak átadására is sor került. Összegezve megállapítható, hogy a fesztivál jelentős mértékben hozzájárult a fizikai szakmák társadalmi megbecsültségének és elismertségének növeléséhez.

A verseny sikeréhez közvetlenül 415 fő szakértő, szervező és versenyző, illetve 242 szervezet (szakiskolák, támogató vállalkozások, kiállítók) járult hozzá. Az SZMM támogatásával megvalósult Szakma Kiváló Tanulója Verseny jövőre is folytatódni fog. A minisztérium támogatja, hogy a versenyben szereplő 15 szakma újabb 11 szakmával bővüljön. Ennek megfelelően a rendezvény tapasztalatait felhasználva, a kamara 27 gyakorlatigényes szakmában kívánja tovább gazdagítani a Szakma Sztár Fesztivált.

Szóljon hozzá!