ZETApress

hírportál

Svájci segítség

Újabb környezetvédelmi beruházások jöhetnek létre a svájci-magyar együttműködés keretében ? tudtuk meg délután az NFM Vám utcai bázisán. A két projekt támogatási szerződését Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterünk és Johann Schneider-Ammann svájci nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írták alá.

A mintegy 11 millió svájci frank értékű hozzájárulásból környezetvédelmi monitoring rendszerek korszerűsítése valósulhat meg a közeljövőben. Az Európai Bizottsággal 2006-ban kötött kétoldalú megállapodása alapján Svájc vissza nem térítendő támogatásként 5 éven keresztül összesen egymilliárd svájci frankot biztosít az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz tagország számára. A 2007 decemberében aláírt Magyar-svájci Együttműködési Program 25 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást juttat Magyarországnak, ezzel is segítve a gazdasági és szociális területi egyenlőtlenségek csökkentését.

A most aláírt szerződések alapján támogatott két projekt egyike az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat fejlesztését szolgálja, ennek célja a levegőtisztaságot ellenőrző rendszer korszerűsítése és a laboratóriumi háttér megerősítése. A megítélt támogatás mértéke 5,7 millió svájci frank.

A másik beruházás keretében a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség területéhez tartozó monitoring rendszer továbbfejlesztése valósulhat meg, amely elősegíti a környezeti károk kialakulásának megakadályozását, így védve a lakosság és az élővilág egészségét. A jóváhagyott támogatás összege meghaladja az ötmillió svájci frankot.

A szerződések aláírásánál jelen volt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter és Johann Schneider-Ammann svájci nemzetgazdasági miniszter is, aki köszöntőjében kitért arra, hogy Svájc kifejezetten örömmel támogat olyan környezeti projekteket és beruházásokat, amelyek a jövőben ilyen sok ember életkörülményeit javítják majd.

Fellegi Tamás a sajtótájékoztatón elmondta: a környezetvédelmi fejlesztések javítják a környezet általános állapotát, felmérik az esetleges szennyezések mértékét és megelőzik az egészségügyi veszélyhelyzetek kialakulását. ? A program keretében hatékony együttműködés jött létre a két állam között, amely remélhetőleg a jelenlegi megállapodás időkeretein túl is folytatódhat. Magyarország ezúton is szeretne köszönetet mondani a kiemelkedő támogatásért ? tette hozzá nemzeti fejlesztési miniszterünk.

Szóljon hozzá!