ZETApress

hírportál

Bringázz a munkába!

Immáron második alkalommal hirdeti meg a GKM a Kerékpáros Magyarország Program keretében a ?Bringázz a munkába!? akciót. Ezzel egy időben kerül bejelentésre az a 2 milliárd forintos keretösszegű pályázati felhívás, amelynek célja a kerékpáros forgalom biztonságos közlekedési feltételeinek, az egészséges életmód kialakításának és az idegenforgalomnak a segítése, valamint a környezetkímélő közlekedést szolgáló beruházások megvalósulásának támogatása.

Bringázz a munkába!

A tavalyi budapesti program sikerességéből kiindulva az idén már országosra bővített akcióban lehet a kerékpáros kilométereket gyűjteni. A Kerékpáros Magyarország Program akcióinak köszönhetően egyre több munkáltató és munkavállaló érzi saját ügyének a kerékpárbarát szemlélet terjesztését. Egyre többen gondolják úgy, hogy a kerékpározás nemcsak egyszerű közlekedési forma, hanem életstílus, amely része az egészséges életmódnak és a környezettudatos magatartásnak is.

A GKM április 22-e és május 31-e között, hat héten keresztül várja azoknak az elszánt egyéni vagy 2-5 fős biciklis csapatoknak a jelentkezését, amelyeknek tagjai vállalják, hogy az akció ideje alatt naponta, de legalább 10 alkalommal, kerékpárral mennek be a munkahelyükre. Regisztrálni itt lehet.

Tavaly összesen 2162 budapesti bringás (293 csapat és 1033 egyéni kerekező) regisztrált az akcióra, és összesen 21 ezer 235 kg széndioxid kibocsátást spóroltak meg a városi közlekedőknek. A mostani, országosra bővített ?Bringázz a munkába!? akciót több önkormányzat közvetlenül is támogatja. A Kerékpáros-barát Település cím elnyerése többletpontot jelent a GKM kerékpárút pályázataiban.

Pályázati felhívás kerékpárutak fejlesztésére

A GKM által kiírt felhívásra tervezési, építési, valamint szélesítés és burkolat-megerősítésre vonatkozó pályázatok is benyújthatóak. Az első pályázati forduló keretében május 14-ig, a második pályázati forduló keretében pedig július 31-ig. A megpályázható és vissza nem térítendő támogatás keretösszege mind az idei első fordulóra, mind pedig az idei második fordulóra (2009. évi megvalósítási kötelezettséggel) egy-egymilliárd forint. A támogatás mértéke a tervezési pályázatok esetében 50%, az építési célú pályázatok esetében 80-95%, a szélesítés és burkolat-megerősítésére vonatkozó pályázatok esetében pedig 30-45% lehet.

Kétmilliárd forintos pályázati keret kerékpárút építésre

A pályázatokon helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások és többcélú kistérségi társulások vehetnek részt egy éven belül megvalósuló fejlesztésekkel, illetve árvízvédelmi töltésen épülő kerékpárút esetében az illetékes Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pályázhat. A pályázatokat ? a pályázati felhívásban és útmutatóban közölteknek megfelelően ? a kitöltött adatlapokkal együtt hiánytalanul kell postai úton benyújtani a KKK címére. A pályázati felhívás és útmutató az adatlapokkal együtt letölthető innen is.

Szóljon hozzá!