ZETApress

hírportál

Munkalehetőségek Európában

Újra nemzetközi állásbörzére hívja a munkavállalókat a magyarországi EURES-hálózat. Az immár második alkalommal megrendezett nemzetközi állásbörzére április 19-én, szombaton kerül sor a fővárosban. A rendezvényre összesen 15 uniós országból érkeznek kiállítók és munkaügyi tanácsadók. A 2. Nemzetközi Állásbörzére Budapesten a Magyar Telekom Székház Krisztina körúti aulájában délelőtt 10 és este 6 óra között kerül sor. A rendezvényen történő részvétel és az ott elérhető szolgáltatások igénybevétele ingyenes.

A rendezvényen összesen 15 Európai Uniós tagország képviselteti magát munkáltatója és/vagy EURES tanácsadóján keresztül. A rendezvényen személyesen is megjelenő 17 munkáltató összesen 9 országból ? Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Finnországból, Hollandiából, Írországból, Németország, Norvégiából, Svájcból, Spanyolországból ? kínál majd több száz álláslehetőséget az érdeklődőknek.

A helyszínen 14 ország foglalkoztatási szolgálatának összesen 23 munkaügyi tanácsadója várja majd az érdeklődőket, hogy számukra hasznos információkat és segítséget nyújtson az adott országban történő munkavállaláshoz. A kiállítási területen belül minden résztvevő ország külön standon lesz megtalálható, a rendezvény előadójában pedig összesen tíz félórás előadás is elhangzik a különféle országbeli állami foglalkoztatási szolgálatatók munkatársaitól.

A rendezvény legnagyobb előnye, hogy itt mindennemű közvetítő közreműködése nélkül, közvetlenül a munkáltatókkal lehet kapcsolatba lépni, sőt a helyszínen két interjúszoba is folyamatosan rendelkezésre áll, így akár maga a munkainterjú is megvalósulhat a helyszínen. Másrészről ? a konkrét munkalehetőségek mellett ? a különféle országok hivatalos foglalkoztatási szolgálatai segítségével bármilyen, az adott országban történő munkavállalással kapcsolatos kérdésben első kézből származó, hiteles információhoz juthat az érdeklődő.

A rendezvényen a legkülönfélébb munkakörökbe keresnek jelentkezőket, a szakmunkásoktól a diplomásokig. A munkáltatók jelentkezőket várnak többek között mérnöki, orvosi, ügyfélszolgálati, építő és vendéglátóipari, húsfeldolgozói, fémipari és szakmunkás munkakörökbe is. A legtöbb munka megszerzéséghez idegen nyelvtudás szükséges, azonban vannak olyan állásajánlatok is, ahol ez nem követelmény. Az előre leadott álláslehetőségek részletei már megtalálhatóak a rendezvény honlapján.

Hazánkban különösen fontosak az ilyen rendezvények, mivel az elmúlt időszakban megháromszorozódott a külföldi munkáltatók érdeklődése a magyar munkaerő iránt. A jelek szerint ezt a magyar munkavállalók is érzékelik, hiszen egy nemrégiben a magyar EURES által végezett felmérésben a megkérdezettek több mint 70 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy könnyebbé vált a nemzetközi munkavállalás hazánk uniós tagsága óta.

Újra nemzetközi állásbörze Magyarországon

Ugyanebben a felmérésben a megkérdezettek a mobilitás legfőbb akadályainak ? a földrajzi távolság mellett ? a nyelvtudás és a fogadó ország életkörülményeiről szóló információk hiányát említették a leggyakrabban. A Magyarországra érkező külföldi munkavállalókat az Állami Foglalkoztatási Szolgálaton belül működő magyarországi EURES hálózat eddig is segítette. Az elkövetkezendő időszakban azonban kiemelt figyelmet fordítnak rájuk a munkaügyi szakemberek, hiszen hazánk is csatlakozott az Ön első külföldi állása elnevezésű pályázathoz, amelyet az Európai Közösségeket létrehozó Római Szerződés 50. évfordulója alkalmából hirdetett meg az EURESco, az EURES Koordinációs Iroda. A kezdeményezés keretében az EURES-hálózat ötven európai polgárnak segít abban, hogy munkát találjon egy másik európai országban.

A jelentkezők közül az Európai Bizottság az EURES-hálózattal együtt választja ki a győzteseket. Magyarországi munkavállalásra több százan jelentkeztek. A pályázat győzteseit április 18-án, pénteken ismertetik hivatalosan Brüsszelben. A szervezők javasolják, hogy az eseményre mindenki hozza magával idegen nyelvű önéletrajzát. A külföldi munkalehetőséget keresők ehhez segítséget kaphatnak az EURES honlap álláskeresőknek szóló részében, ahol elkészíthetik saját önéletrajzukat és azt a regisztrált munkaadók és az EURES-tanácsadók rendelkezésére is bocsáthatják.

Az EURES

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat 1993-ban jött létre és 31 európai ország Állami Foglalkoztatási Szolgálatát tömöríti magában. Tagjai az Európai Gazdasági Térség országai: az EU-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc. A magyarországi EURES hálózat célja, hogy tájékoztatást, útmutatást és tanácsadást nyújtson az érdeklődők számára az Európai Gazdasági Térség álláslehetőségeiről, valamint élet- és munkakörülményeiről, illetve hogy segítséget nyújtson azon munkáltatók számára, akik más országokból érkező munkavállalókat szeretnének alkalmazni.

Szóljon hozzá!