ZETApress

hírportál

Kohéziót akarunk!

Hazánk erős kohéziós politikában érdekelt. Magyarországnak kiemelten fontos, hogy uniós elnöksége idején megőrizze a kohéziós politika súlyát és szerkezetét ? jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter tegnap az Európai Unió vezető lapjait képviselő újságíróknak tartott sajtótájékoztatón.

A miniszter felhívta a figyelmet a következő fél évben az energiapolitikában meghozandó döntések súlyára is. Magyarország támogatja az Európai Unió 2020 stratégiáját. A kohéziós és regionális politika területén a fő cél az, hogy az eddigi gyakorlattal összhangban Európa kohézióját segítsük elő ? hangsúlyozta Fellegi Tamás. Hozzátette le kell küzdeni az Európa fejlett és fejletlen területei közötti meglévő gazdasági és egyéb egyenlőtlenségeket.

Az elmúlt néhány év gazdasági válságának fényében, kiemelt prioritás a versenyképesség növelésének elősegítse. Fő célkitűzésünk az erős, hatékony és versenyképes Európa, ezért választotta a magyar elnökség jelszavául az ?Erős Európa? kifejezést ? emelte ki a miniszter. A kohéziós politikának mindkét célt egyidejűleg szolgálnia kell, vagyis segítenie kell Európa elmaradott régióit, s eközben erősítenie a versenyképességet ahhoz, hogy el tudjuk érni az Európa 2020 stratégia célkitűzéseit.

Emellett különösen tekintettel kell lenni arra, hogy a kohéziós politikára szánt összegek megfelelő célokra, korrupciómentesen költődnek el. Ehhez erősíteni szükséges a monitoring rendszert ? emelte ki Fellegi Tamás. Magyarország elnökségi ideje alatt mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy erősödjön a kohéziós politika súlya, és mentesüljön azoktól a problémáktól, amelyek jellemezték. Magyarország teljes mértékben támogatja az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos álláspontját, amely szerint az Általános Ügyek Tanácsában a kohéziós politika önálló formáció legyen.

Fellegi Tamás kiemelte: február 4-e kiemelkedő jelentőséggel bír az energiapolitika terén. Ekkor lesz az első olyan európai tanácsülés, ahol önállóan foglalkoznak az energiakérdésekkel. Magyarország számára a két leglényegesebb kérdés az energiahatékonyság növelése és a belső energetika piac kiépítése. Az Európai Uniónak hangsúlyosan kell foglalkoznia energia terén is az orosz kapcsolatokkal. A Nabucco, a Déli Áramlat, az Északi Áramlat és az Agri projekt is kötődik az oroszokhoz.

Két alapvető dokumentumnak kell elkészülnie a magyar elnökség alatt ? hangsúlyozta a miniszter. ? Az egyik a 2020-ra szóló energiastratégia, a másik az alacsony karbon-kibocsátású gazdaság 2050-ig történő megteremtésének útiterve. A májusi energetikai informális miniszteri találkozót a 2050. útitervnek kívánja szentelni Magyarország. A miniszter a magyar elnökség időszakát az EU jövőjének szempontjából kulcsfontosságú időszaknak tekinti, hiszen meghatározó területeken alapvető döntések meghozatalára kerül sor ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!