ZETApress

hírportál

Élvonalbeli szakképzést!

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint támogató által meghirdetett Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében létrejött A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása nevű projekt nyitókonferenciájára került sor a minap.

A meghívott vendégek: Weinper Mária, szakképzésért felelős osztályvezető, Doba László az Oktatási és Kulturális Főpolgármester-helyettesi Iroda tanácsadója, Gergely Péter Oktatási Ügyosztály Pályázati Koordinációs és Ifjúsági Alosztályának osztályvezetője voltak ? tudatta Erdődi Andrea.

Általános probléma, hogy a szakiskolai tanulók száma és aránya mára drasztikusan lecsökkent hazánkban úgy, mint az Európai Unióban is. A szakiskolai tanulólétszám arányának csökkenése 1990-2008 között régióként: Központi és Nyugat-dunántúli régió 65-70%, Közép-dunántúli régió 70-75%, Észak- és Dél-alföldi régió 75-80%, Észak-magyarországi és Dél-dunántúli régió 80-85%.

Ahhoz, hogy a gyakorlati képzés színvonala hatékonyan és gazdaságosan emelkedhessen, elengedhetetlenül szükséges volt létrehozni és működtetni a több iskolát ellátó, összefogó, a közös erőforrásokat koncentráló tanműhelyeket, szakképzés-irányító bázisokat, a Térségi Integrált Szakképző Központokat.

A Csepel TISZK, a Dél-pesti régió korszerű piacképes szakképzési központjának fejlesztési projektje a Szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása megnevezésű projekt. Célja, a gazdaság igényeinek megfelelően képzett és kellő számban rendelkezésre álló munkaerő képzése, amely a foglalkoztatottság növelésének előfeltétele. Eléréséhez gyakorlat-központú szakképzési rendszer kialakítása szükséges az iskolai rendszerben és a felnőttképzésben egyaránt. A német duális képzési rendszer meghonosítása, jól működő pályaorientációval, pályakövetéssel, új felügyeleti és szakmák szerint differenciált finanszírozási, ösztönzési rendszer bevezetésével.

A Csepel TISZK intézményeinek részleges szervezeti-szakmai integrációja, a menedzsment-fejlesztés, a hátránykompenzációs program kidolgozása eredményeként a szubrégió meghatározó képzési központjává válik, amely az oktatott szakmacsoportokban ? informatikai, elektrotechnikai, gépész, kereskedelmi és marketing és közgazdasági szakmák ? minden korszerű képzési igény kielégítésére képes.

Szóljon hozzá!