ZETApress

hírportál

Együttműködés a fogyasztókért

Ma délelőtt a Fővárosi Gázművek Zrt. és nyolc kerületi önkormányzat képviselői ünnepélyes keretek között írták alá újabb egy évre a háztartások fűtéskorszerűsítési törekvéseinek, valamint a társasházak alap- és felszálló gázvezetékeinek rekonstrukciós munkáit támogató szerződéseket a FŐGÁZ felújított kiállítótermében.

A FŐGÁZ a folyamatos és biztonságos földgázszolgáltatás mellett a felelősségi körén túlmutató kérdésekben is elkötelezett. Társadalmi felelősségvállalás programja keretében a vállalat elsődleges célja a műszaki-biztonság és a földgázszolgáltatás színvonalának növelése, valamint a korszerű fűtési rendszerek további terjedésének támogatása.

A társasházakban a telekhatáron belül üzemelő gázvezetékek ? az ún. alap- és felszálló-vezetékek ? igen rossz állapotban vannak. Ennek egyik ismert oka, hogy a társasházaknak kevés a pénze. A szűkös források pedig nem nyújtanak fedezetet a szükséges felújításokra és a rendszeres ellenőrzésekre. Így fordulhatnak elő azok a sajnálatos esetek, amikor a szolgáltatónak az élet- és vagyonbiztonság védelme érdekében ? törvényi kötelezettségének értelmében ? a társasházban a gázszolgáltatást szüneteltetnie kell.

A problémát felismerve, számos budapesti kerületi önkormányzat hozott létre olyan alapokat, amelyek pályázatok útján támogatást nyújtanak a társasházak számára. A vezeték-felújítási program célja éppen ezért az, hogy a Fővárosi Gázművek Zrt. ? a kerületi önkormányzatok részére rendelkezésre bocsátott forrásokkal ? anyagilag is elősegítse a társasházak alap- és felszálló-vezetékeinek rekonstrukciós munkáit. Természetesen erről a lehetőségről a vállalat a közös képviselőket folyamatosan tájékoztatja.

A vezetékrekonstrukciós programban jelenleg hat fővárosi Önkormányzat ? I., III., VI., VII., VIII., XIII. kerület ? vesz részt. A Fővárosi Gázművek Zrt. kerületenként öt-tízmillió forintos összeggel járul hozzá a társasházak fent említett felújítási munkáit finanszírozó alapokhoz. Ehhez a támogatáshoz az érintett lakóközösségek pályázati úton juthatnak hozzá.

Társaságuk másik kiemelt programja a fűtéskorszerűsítés. A XV. Kerületi Önkormányzattal 2000-ben útnak indított kezdeményezés célja az volt, hogy a szociálisan rászoruló családok részére támogatást nyújtson otthonuk korszerű és takarékos, földgáz alapú fűtési rendszerének kiépítéséhez. A programhoz az elmúlt években további hat kerület ? I., III., VII., XIII., XIX., XX. ? önkormányzata csatlakozott.

A Fővárosi Gázművek Zrt. minden, a programban résztvevő kerület esetében vállalja, hogy az önkormányzatok által támogatásban részesítendő családok számára központi fűtési rendszer (cirkó, kazán) kiépítése esetén maximum 250 ezer forint, egyedi fűtési rendszer (konvektor) létesítése esetén pedig maximum kétszázezer forintos támogatást biztosít. A támogatottak körét továbbra is az önkormányzatok választják ki és folyósítják a pályázók részére a támogatási összeget. A takarékos, gazdaságos és környezetkímélő fűtési megoldások alkalmazása egyaránt szolgálja a lakosság, az önkormányzatok és a Fővárosi Gázművek Zrt. érdekeit.

Idén közel 65 millió forintos támogatás az önkormányzatoknak

A Fővárosi Gázművek Zrt. az évek óta sikeresen működő fűtéskorszerűsítési programjával és a vezeték-rekonstrukciós támogatással ? a fővárosi közüzemi vállalatok közül elsőként ? jelentős mértékű, az idei évben közel 65 millió forintos értékben nyújt támogatást az önkormányzatok felújítási célú alapjainak működtetéséhez. Az elmúlt nyolc évben ez az összeg több mint 260 millió forint volt!

A támogatási szerződések aláírásával egy időben, nyitotta meg kapuit a Fővárosi Gázművek Zrt. új Andrássy úti kiállítóterme azzal a céllal, hogy olyan földgázalapú eszközöket mutasson be, melyek alkalmazása Magyarországon még nem jellemző. A FŐGÁZ közelmúltban felújított kiállítótermében berendezett tárlat a XXI. századi földgázra épülő technológia előremutató fejlesztéseit sorakoztatja fel. A kiállítás szervezője és gazdája, a Fővárosi Gázművek több mint 150 éve a magyar főváros, Budapest gázszolgáltatója. A vállalat folyamatosan kereste és keresi a lehetőséget a szakmai innovációra, a legmodernebb technológiák alkalmazására, megismertetésére. További információk honlapjukon megtalálhatók.

Szóljon hozzá!