ZETApress

hírportál

Új klímapolitika

Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár és Olajos Péter zöld-gazdaságfejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár ma az Országos Környezetvédelmi Tanács plenáris ülésén mutatta be Magyarország Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervének társadalmi egyeztetésre kerülő tervezetét.

A környezetvédelemmel foglalkozó szakmai közönség előtt tartott előadásukban a vezetők hangsúlyozták: a Kormány a cselekvési tervben egy olyan szakmai és civil egyeztetéseken megvitatott és elfogadott irányvonalat kíván felvázolni, amely az ország gazdaságpolitikai stratégiájával összhangban, a zöldgazdaság-fejlesztési kritériumoknak megfelelően nyújt segítséget a megújuló energiaforrások 14,65 százalékos részarányának elérésére 2020-ra.

A megújuló cselekvési terv legfontosabb feladata azoknak az alapelveknek, cselekvési irányoknak és intézkedéseknek a kijelölése, amelyekkel teljesíthető az Európai Unió által Magyarország számára előírt ? megújuló energiaforrások felhasználására vonatkozó 2020-ra érvényes ? 13 százalékos célérték. Ugyanakkor a cselekvési tervben a kormány olyan intézkedések foganatosítását vázolja fel, amelyek az Unió által megjelölt célértéknél ambiciózusabb megújuló részarány ? 14,65 százalék ? elérését is lehetővé teszik. A vállalások mértékének tekintetében ezzel a célértékkel Magyarország a tagállamok rangsorában az utolsó helyek egyikéről a középmezőny alsó részébe lép elő.

A cselekvési tervben megfogalmazott intézkedések az energia- és klímapolitikai célok megvalósításának előmozdítása mellett a magyar gazdaság fejlődését, új munkahelyek létrehozását, a vidék fenntartható fejlesztését is szolgálják, hiszen a megújuló energiaforrások alkalmazása, elterjedése a zöld-gazdaságfejlesztés eszközrendszerén keresztül a magyar gazdaság egyik kitörési pontját jelentheti.

A cselekvési terv bemutatja és kijelöli mindazokat a támogatási programokat, pénzügyi ösztönzőket, amelyek a megújuló energiaforrások felhasználását előmozdító beruházások megvalósulását segíthetik elő. Felvázolja azokat a szabályozási ösztönzőket és adminisztratív eszközöket, amelyekkel előremozdítható az alternatív energiaforrások felhasználásának terjedése és meghatározza azokat az egyéb intézkedéseket (oktatás, szemléletformálás), amelyek az ambiciózus célérték eléréséhez szükséges társadalmi peremfeltételek alakítását szolgálják.

Magyarország Nemzeti Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervének munkaváltozatát a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium több fázisban egyeztette különféle szakmai és civil szervezetekkel, az iparági képviselőkkel és a zöld szervezetekkel. A szakmai egyeztetések mellett a most bemutatott tervezetet a minisztérium a honlapján keresztül a közeljövőben társadalmi egyeztetésre bocsátja, amelynek során a teljes anyag minden érdeklődő számára megtekinthető és véleményezhető lesz ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!