ZETApress

hírportál

Példátlanul egységes fellépés

A MÁV reprezentatív szakszervezeteinek döntő többsége után tegnap a munkáltatói oldal egyik legfontosabb szervezete, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) meghatározó szereplője is felelőtlennek és jogilag megalapozatlannak nevezte a VDSZSZ sztrájkját. Gazdasági és közlekedési miniszterként köszönöm, hogy az egyébként gyakran ellentétes oldalon álló szervezetek egyaránt az utasok és az adófizetők érdekeit tekintik elsődlegesnek, mondta Kákosy Csaba miniszter.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban decemberben a kormány, a munkáltatók és a munkaadók szervezetei 5-7,5 százalékos éves keresetnövelési értékben állapodtak meg. A bérmegállapodást a VDSZSZ-t is tömörítő, ugyancsak Gaskó István által vezetett Liga Szakszervetek is aláírták, ennek alapján született a MÁV esetében a 6,9 százalékos béremelésről szóló megállapodás. Ezt az egyezséget rúgta most fel egyoldalúan, politikai okokból Gaskó István.

A VDSZSZ-en kívül immár minden érintett szervezet világosan látja és kimondja, hogy a sztrájk követelései irreálisak. Tudja ezt Gaskó István is, aki a MÁV vezető beosztású alkalmazottjaként és felügyelőbizottsági tagjaként pontos információkkal rendelkezik a vasúttársaság pénzügyi helyzetéről és arról, hogy milyen szolgáltatás-javító fejlesztésekre lenne szükség. A VDSZSZ jóhiszemű vasutas tagjai közül azonban sokan elhiszik vezetőjüknek, hogy van pénz a 17%-os béremelésre és lehetőség a MÁV Cargo privatizációjából származó bevételek felélésére. Ezzel Gaskó István megtéveszti szakszervezetének tagságát, és a munkavállalói érdekvédelmet saját cinikus, rövid távú politikai szándékainak rendeli alá.

A VDSZSZ tagjait arra kérem, hogy ne hagyják magukat egy politikai játszma eszközévé silányítani, és a többi szakszervezet tagjaihoz hasonlóan ők is vegyék fel a munkát! A vasutasok döntő többségétől – akik nem vesznek részt a sztrájkban – azt kérem, hogy a lehetőségükre álló eszközökkel segítsék az utasok tájékoztatását. Az utasokat pedig arra, hogy legyenek türelmesek, és ha tehetik, válasszák a Volán és a BKV járatait. A magyar adófizetőknek pedig ígérhetem, hogy semmilyen felelőtlen túlköltekezést nem fogok támogatni: a MÁV privatizációs bevételeit nem újabb fizetésemelésre, hanem a vasút modernizálására, az utasok érdekeinek kiszolgálására fordítjuk majd, fejezte be mondandóját a gazdasági és közlekedési miniszter.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Újra járnak a vonatok

Szóljon hozzá!