ZETApress

hírportál

Várják a véleményünket

Még egy hétig véleményezhető a Digitális Magyarország Program. Az októberben nyilvánosságra hozott infokommunikációs vitairathoz számos érdemi vélemény érkezett be az ágazat jövőjéért tenni akaró szakmai szervezetektől, vállalatoktól és magánemberektől.

Az NFM a javaslattévők észrevételeit az eredeti szándékok szerint a mai napig várta. A szaktárca azonban a kezdeményezés sikerére, a nagy érdeklődésre való tekintettel, az iparági szereplők kérését meghallgatva jövő péntekig meghosszabbítja a beküldési határidőt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal a céllal bocsátotta társadalmi vitára a Programban megfogalmazott intézkedési lehetőségeket, hogy minél szélesebb kört vonjon be a véleményezésbe. A tárca a végleges, kormányzati és társadalmi támogatottsággal egyaránt rendelkező Infokommunikációs Stratégia kialakításánál hasznosítja az egyeztetés tanulságait.

A Digitális Magyarország Program a szolgáltatások elterjesztése, a hazai IKT-szektor innovációs aktivitásának és eredményességének fokozása, gazdaságfejlesztő és munkahelyteremtő hatásainak maximalizálása érdekében megfogalmazott stratégiai és módszertani javaslatokat foglalja össze.

A minisztérium az észrevételeket email-címükre november 22-én, hétfőn éjfélig várja. A Digitális Konzultációt több találkozó követi, amelyeken a tárca a javaslattevőkkel egyeztetve keresi a lehetőségeket az iparági szereplők, civil szervezetek elképzeléseinek beépítésére, felhasználására ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Módosul a közbeszerzés

Átalakul a fejlesztési és közbeszerzési rendszer. A közbeszerzés rendszerét és az átfogó pályázati rendszert működés közben kell átalakítani ? hangsúlyozta Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár pénteken a balatonfüredi Informatika a Társadalomért konferencia második napján.

Nyikosi György kijelentette, az új közbeszerzési törvény 2012. január elsejei hatályba lépése előtt meg kell vizsgálni az Országgyűlés által idén szeptemberben elfogadott közbeszerzési törvénymódosítás működését a gyakorlatban. Az ajánlattevő-barátnak tartott módosítások több ponton is egyszerűsítették és átláthatóvá tették a törvényt, de a teljes és átfogó módosításra mielőbb szükség van.

Nyikos Györgyi a hallgatóságnak elmondta: a központi közbeszerzés kapcsán már folyik a Központi Szolgáltató Főigazgatóság átvilágítása, a több szempontból is átvilágításra szoruló szerződések feltérképezése. A helyettes államtitkár szerint az uniós források átláthatóságához kell közelíteni a hazai forrásokét is; a széttöredezett nyilvántartások egységesítése mellett szükség van a lebonyolítás egyszerűsítésére is ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztály.

Szóljon hozzá!