ZETApress

hírportál

Működik a Netrekész

Mai taggyűlését követően megkezdte működését a piaci szereplők által alapított Netrekész Közhasznú Kft, amely a GKM által tavaly indított Netrekész pályázati programhoz illeszkedve motivációs kampányokat fog indítani az Internet-használat és a digitális írástudás elterjesztéséért.

Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter ma fogadta a kft. alapítóit, és eddigi adományozóit. A miniszter a megbeszélésen elmondta: a digitális írástudatlanság csökkentéséről, az infokommunikációs eszközök és szolgáltatások használatáról, a számítógép- és Internet-használatról legtöbbször csak esélyegyenlőségi szempontból esik szó. Meggyőződésem azonban, hogy az információs társadalom kérdése nem egyszerű társadalompolitikai kérdés és messze több mint technológiai probléma. Olyan gazdaságpolitikai kihívás, amely egyben az ország nemzetközi versenyképességének záloga, jelentette ki a tárcavezető.

Az október 16-án piaci és kormányzati együttműködéssel, több mint félmilliárd forintértékben életre hívott Netrekész program az Internet-használattal szemben felmerülő negatív attitűdöket és az érdektelenséget kívánja kezelni. A program keretében a piaci szereplők adományaiból származó minden egyes piaci forint mellé a GKM egy másik forintot tesz a közös cél, az Internet-használat terjedésének legfőbb gátja, a motivációhiány leküzdése érdekében. A kormányzati forintokat a civil szféra pályázattal nyerhette el, míg a Netrekész Közhasznú Kft-t támogató piaci szereplők közös kampányba kezdenek a program égisze alatt.

A Netrekész program kormányzati forrásaira a hazai civil szervezetek mintegy 150 pályázatot adtak be. A pályázatok elbírálása jelenleg zajlik. A Netrekész Közhasznú Kft. támogatói: Albacomp Budapest, Bank Cisco, HP, Fujitsu-Siemens, Invitel, Magyar Telekom, MFB, Microsoft, MTI, Napi Gazdaság, Népszabadság, Novell, OTP Bank, Origo, Pannon GSM, Ringier, UPC, Vodafone Magyarország. A Netrekész programról további információ itt olvasható. A közhasznú kft. működésével kapcsolatban Szenes Gábor ügyvezető igazgató a 06-20/9342-356 mobilon ad információt.

Négy konzorcium jelentkezett pályaépítésre

Az M6-os autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti, mintegy 65,1 km-es szakaszának tervezésére, építésére, finanszírozására, üzemeltetésére és karbantartására vonatkozó közbeszerzési eljárást a GKM az Országgyűlési határozatban kapott felhatalmazás alapján bonyolítja. Az eljárás összesen 30 éves időtartamra vonatkozik. A közbeszerzési eljárásban tegnap került sor a beérkezett részvételi ajánlatok bontására.

A közbeszerzési eljárás részvételi szakaszában a következő konzorciumok adták be jelentkezésüket: IDS Konzorcium, vezetője: Swietelsky Baugesellschaft m.b.H, tagjai: Diversia Concesiones Y Servicos, S.L. ,IRIDUM Concesiones de Infraestructuras, S. A, PENTELE-ALISCA Konzorcium, vezetője: MOTA-ENGIL SGPS S.A., tagjai: Euroaszfalt Kft, MAHÍD 2000 Magyar Híd és Szerkezetépítő Zrt., Macquarie MM6 Limited, TOLNA AUTÓPÁLYA Konzorcium, vezetője: STRABAG AG, tagjai: Colas SA, John Laing Infrastruture Ltd, Intertoll Europe Zrt. és M6 Tolna Konzorcium, vezetője: Bilfinger Berger BOT GmbH, tagjai: Bilfinger Berger AG, Bilfinger Berger BOT GmbH, Egis Projects SA, Allgemeine Baugesellschaft – A. Porr AG.

A részvételi felhívásban előre rögzített szempontrendszer alapján az első három helyre rangsorolt konzorcium vehet majd részt az eljárás ajánlati szakaszában. Az ajánlatok várható beadási határideje április 14-e. A harminc éves időtartamra szóló koncessziós szerződés várhatóan júliusban kerül megkötésre.

Szóljon hozzá!