ZETApress

hírportál

A Nemzet Színészeinek sincs hitel

Szégyenteljes, hogy egyes hazai hitelintézetek minden alapos hitelbírálat nélkül, automatikusan kizárják a 70 év felettieket a hitelképesek sorából ? közölte Herczog Edit, az Európai Parlament szocialista képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján. Ma a Nemzet Színésze vagy a Nemzet Sportolója, akárcsak bármelyik 70 év feletti polgártársunk pusztán életkora miatt nem kap hitelt. A diszkriminatív gyakorlat megszűntetése érdekében az MSZP Európai Parlamenti képviselője az Európai Bizottsághoz fordult.

Választói panasz nyomán Herczog Edit és kollégái januárban több műszaki- és bútoráruházban, illetve hitelközpontban próbáltak néhány tízezer forintos áruhitelt igényelni 70 év feletti idős ember számára. Annak ellenére, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatósága 2007-ben már két pénzintézetet is elmarasztalt hasonló magatartásért, még mindig találkoztak olyan bankokkal, amelyek kizáró okként jelölték meg a 70 év feletti kort ajánlatukban.

Ma Magyarországon az egy élet munkájával kiérdemelt nyugdíjnak kevesebb hitele van, mint a minimálbérről kiállított igazolásnak, vagy egy közüzemi számlának – vonta le a tanulságot Herczog Edit. Így több mint egymillió idős ember nem juthat hozzá azokhoz a gyors, áthidaló megoldást nyújtó áruhitelekhez, amelyek segítségével néhány tízezer forintos használati tárgyat vásárolhatna magának.

Mint a képviselő asszony elmondta ez nemcsak a PSZÁF ajánlásainak, és a 2003. óta hatályos egyenlő bánásmódról szóló törvénynek mond ellent, de az EU alapelveinek, illetve az Európai Parlament 2008. januárjában elfogadott ? a fogyasztói hitelekről szóló ? ajánlás-tervezetének is. Éppen ezért csütörtökön azonnali kérdésben fordult az Európai Bizottsághoz, mert úgy véli, hogy a hátrányos megkülönböztetés felszámolása érdekében az Európai Parlament súlyával is fel kell lépni. A képviselőnő egyben felkéri az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi eseti bizottságát is, hogy vizsgálja meg további törvényi garanciák bevezetésének lehetőségét az idősek védelme érdekében.

Szóljon hozzá!