ZETApress

hírportál

Elismerés az M6 PPP-szerződésének

Az M6-os autópálya Szekszárd-Bóly és az M60-as sztráda Bóly-Pécs közötti szakaszának PPP-szerződése nyerte a Project Finance International (PFI) Magazine által alapított PFI Annual Awards PPP ?Az év üzlete díját? az idén, az Európa-Közel-Kelet-Afrika (EMEA) régióban. A díjat Felsmann Balázs, a GKM szakállamtitkára vette át tegnap Londonban, tudtuk meg Sajtóirodájuktól.

A magas rangú elismerést a projekt részint azzal érdemelte ki, hogy rekordidőn ? a részvételi felhívás megjelenésétől számított mintegy hét és fél hónapon ? belül sor került a szerződéskötésre és a pénzügyi zárásra, ami egyedülálló az ilyen komplexitású és nagyságrendű projekteknél. Az eddig legnagyobb magyarországi PPP projekt érdemeit növeli, hogy ez az első olyan PPP projekt, amelynél az új közbeszerzési törvényt alkalmazni kellett, továbbá az is, hogy a nemzetközi résztvevőket felvonultató projekt végeredményeképpen létrejövő szerződést sikerült magyar nyelven megkötni.

A gazdasági és közlekedési miniszter november 21-én írta alá az M6-os Szekszárd-Boly és az M60-as Boly-Pécs közötti összesen mintegy 79 km-es autópálya szakaszok köz- és a magánszféra partnersége (PPP) keretében megvalósuló megépítésére, üzemeltetésére, felújítására, fenntartására és finanszírozására vonatkozó szerződést a Mecsek Autópálya Konzorcium Zrt-vel. A sikeres pénzügyi zárás után a projekt végleges nettó jelenértéke 266,1 milliárd forint lett, ami hétszázmillió forinttal kedvezőbb a szeptember végén benyújtott végleges ajánlatnál.

A GKM PPP programjának folytatásaként december 19-én kiírta az M6-os autópálya II. fázisának (Dunaújváros-Szekszárd útszakasz) tervezésére, építésére, felújítására, üzemeltetésére, fenntartására és e tevékenységek finanszírozására vonatkozó koncessziós jog nyújtására irányuló közbeszerzési eljárást. A tárca a részvételi jelentkezéseket február 4-ig, a három kiválasztott jelentkező ajánlatait pedig április 14-ig várja. Az idén júliusban megkötendő szerződést követően megépülő autópálya-szakasz a GKM tervei szerint a III. fázissal egy időben, 2010 tavaszán kerül átadásra.

A közszolgáltatások PPP-ben történő biztosítását az Európai Bizottság napjainkban egyre inkább támogatja, ennek elősegítésére indította el a Bizottság Energiaügyi és Közlekedési Főigazgatósága (DG TREN) a PPP típusú beruházások elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozó, rendszeres, magas szintű kapcsolattartásra irányuló kezdeményezését (Informal PPP Exchange Meetings). A Bizottság elkötelezettségét ezt mutatja az is, hogy a DG TREN által kezelt TEN-T támogatások körén belül tavaly már PPP projekt előkészítésének támogatására is lehetett pályázni.

A fenti díj is mutatja, hogy Magyarország az Európai Unió aktív, és az új tagállamok között vezető tagállama mind a PPP programok és azok továbbfejlesztése, mind a nemzeti szakértői bázis létrehozása tekintetében. Ehhez jelentős mértékben hozzájárul a PPP Tárcaközi Bizottság munkája is, amely fontos szerepet vállal a kormányzati PPP szaktudás fejlesztésében és a PPP projektekkel kapcsolatos döntés-előkészítésben is. A Tárcaközi Bizottság 2007. júniusáig 85 projekttervet véleményezett, a működéséről szóló éves jelentés megtalálható a tárca honlapján.

Szóljon hozzá!