ZETApress

hírportál

SZIA Angyalföldön

SZOCIÁLIS EXPO 2010 az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban ? a József Attila tér 4-ben ? a Szociális Szakmai Szövetség, Szociális Innováció Alapítvány ? a SZIA ? szervezésében november 11-12-én, csütörtök-pénteken.

A belépés minden résztvevő számára ingyenes. A Szociális EXPO 2010 üzenete: a szegénység elfogadhatatlan, tegyünk ellene! A Szociális Munka Napját kísérő országos rendezvény 2008 óta immár harmadik alkalommal biztosít lehetőséget a szociális szakma és mindazon civil szervezetek, szociális intézmények bemutatkozására, akik sikerrel veszik fel a küzdelmet a nélkülözés és a kirekesztés ellen.

Az EXPO ráirányítja a figyelmet a szociális szakma felelősségére és innovatív lehetőségeire a szegénység elleni küzdelemben. A szociális szakma nem nyugodhat bele, hogy a nélkülöző, hátrányos helyzetű társadalmi rétegek helyzete tovább romoljon! A Szociális EXPO 2010 idén is több mint 1000 négyzetméteren kerekasztal-beszélgetések, workshopok, konferencia-előadások formájában kerül megrendezésre Angyalföldön.

Több mint 40 civil szervezet állítja ki szociális ?termékeit?, szolgáltatásait az épület aulájában. A felvetett témák, jó példák rámutatnak arra, hogy a szociális problémák kezelése csakis a társadalom különböző rétegei és a különböző területekről érkező szakemberek széleskörű összefogásával lehetséges.

A Szociális EXPO 2010 rendezvényen azok a szervezetek képviseltetik magukat, akik munkalehetőséget teremtettek, adósságkezeléshez nyújtottak segítséget, vagy a szociális gazdaságban értek el az utóbbi időben kimagasló eredményeket. Bemutatkoznak azon gyermekházak, esélyházak, családi napközik, családsegítő központok, hajléktalanokat ellátó intézmények, bentlakásos otthonok is, akik fáradhatatlanul küzdenek nap, mint nap a szegénység ellen.

A Szociális EXPO 2010 interaktív: a szakma képviselői mellet az érdeklődő látogatók is bekapcsolódhatnak a programokba, melyeket kulturális műsorok, előadások, performanszok is színesítenek. A Szociális EXPO 2010 a társművészetek és társterületek segítségével a szegénység sokarcúságára és a kitörés lehetőségeire hívja fel a figyelmet, míg a workshopokon nemcsak a civil érdekvédelmi szervezetekkel, hanem az érintettekkel is találkozhatunk majd.

Ízelítő a programokból

A Szociális Szakmai Szövetség szakmai díjának átadása. A Tíz év múlva című dokumentumfilm ősbemutatója (a Salamon András vezette Magyargéci Roma Filmiskola alkotóközösségének filmje). Roma kerekasztal Daróczi János moderálásával és Balog Zoltán Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság államtitkára részvételével. Felzárkóztatási lehetőségek bemutatása: földprogramok, szociális szövetkezetek, oktatási projektek.

Szeretetszolgálatok bemutatkozása (Református, Evangélikus, Oltalom Karitatív Egyesület. Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt, Katolikus Karitász, MAZS Alapítvány). Új szakma a szociális területen: tapasztalati szakértők bemutatkozása. Kitörési lehetőségek a szakképzés és a felnőttoktatás segítségével. Hátrányos helyzetű kistérségek egyedi jó példáinak bemutatása: például Encs, Besence. Nemzetközi források a magyar szociális ágazatban (a Norvég Alap, a Svájci Alap, a SozialMarie bemutatkozása). A szociális szakma módszereinek és szolgáltatásainak megújítása. A fogyatékos-ügy helyzete és érdekvédelme ma. Szociopoly: a nélkülözés társasjátéka.

Szóljon hozzá!