ZETApress

hírportál

Nyugdíjas munkaerők

Januártól hátrányunkra változtak meg a nyugdíjba vonulás szabályai. Nem a bruttó, csupán a nettó kereset számít elsejétől nyugdíjalapnak. Kevesebbet kapnak ezután a nyugdíjjogosulttá válók, mint amit decemberben kaptak volna. Nehezebb lesz így a megélhetésük, egyre többen fognak visszamenni nyugdíj mellett dolgozni. Nem is velük, inkább az előnyugdíjasokkal van bajom.

A 62 éves korhatárnál jóval előbb, 55-57 éves korban megy nyugdíjba a munkavállalók zöme, fogalmazott a miniszterelnök, s ez előbb-utóbb ellátási zavarokat okoz. Egyre több passzívat kell egyre kevesebb aktívnak eltartani. Megállapítása ellen épp a passzívak ágálnak legjobban, pedig ők az aktívak által és utánuk befizetett járulékokból kapják nyugdíjukat.

Sokan az előnyugdíjat választják, ha rendelkeznek az előírt szolgálati idővel. Ezt eredetileg azért találták ki, hogy a munkában megfáradt dolgozó ne váljon munkanélkülivé. Azokat akarták így elküldeni a munkahelyről, akiket már nem tudtak alkalmazni, akik helyett ott álltak sorba a fiatalok. Ha ők most nyugodtan pihennének otthon, mindenki jólesően dőlhetne hátra. Mégsem ez történik, hiszen az előnyugdíjba menők már másnap hatórásként újra munkába állnak ugyanott.

Bármely munkakörben, főnökként, vagy beosztottként megtapasztalhatjuk ezt. A nyugdíjas orvos-tábornok egy kórház munkáját szervezi át havi többszázezerért, miközben nyugdíja sem kevés. S ha ő megteheti, miért irigyelnénk a pluszpénzt a vállalati postázótól, aki előnyugdíjasként napi hat órában hordja a leveleket korábbi munkahelyén? Ki akarná kicsavarni a söprűt az előnyugdíjazott takarítónő kezéből, ha már másnap hatórásként végzi a dolgát ugyanott? Tőlük sem sajnálja senki a keresetet.

Már az átkosban is előbb nyugdíjba mehettünk bizonyos szakmákból. A rendőröknek elég volt ehhez 25 év szolgálat, a sofőrök ötévente nyertek egy évet. A rendszerváltoztatás után sokan éltek is a lehetőséggel a fegyveres testületeknél. A 45 éven felüli korosztályt leszerelték, helyüket fiatalokkal, újoncokkal töltötték be. Az ?öreg megbízhatatlanok? vagyonvédelmi cégeket alapítottak, azóta jól megszedték magukat, s még a nyugdíjat is élvezik. Most a cégen belül is felül akarták vizsgálni a korkedvezményes nyugdíjazást.

Az ígéret ellenére végül maradt minden náluk is a régiben. A sofőröknél sem lehetett eltörölni a korkedvezményt, pedig az új típusú gépjárművek már nem károsítják egészségüket. A villamosvezető sem álldogál bundában télen napi nyolc órát a nyitott peronon, hanem a Combino zárt vezetőüléséből irányítja járművét. A városi buszok is automataváltósak, mégis kikövetelték sofőrök a korkedvezményt továbbra is. Könnyen megtehették, mert nem állhatott le miattuk a tömegközlekedés.

Szóljon hozzá!