ZETApress

hírportál

Vállalkozó fiatalok

Gordon Brown brit miniszterelnök, Nicolas Sarkozy francia államfő és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is tevékenyen részt vesz a Global Entrepreneurship Week megrendezésében ? tudtuk meg Okolicsányi Mariustól.

November 15-e és 21-e között ismét megrendezik a világ száz országában, 40 ezer eseménnyel és tízmillió résztvevővel a Fiatal Vállalkozók Hetét (Global Entrepreneurship Week). Az a hat nap amikor és ahol minden vállalkozó kedvű és magát aktívnak érző fiatal számára lehetőség nyílik feltérképezni a gazdasági élet kínálta lehetőségeket és megismerkedhetnek egymással, valamint olyan sikeres gazdasági szereplőkkel, akik megfelelő tanácsokkal és inspirációval tudnak szolgálni az új vállalkozásokat illetően.

Magyarországon a A FIVOSZ (Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége) immár harmadik alkalommal nyújt segítő kezet, a vállalkozó és a vállalkozó kedvű fiatalok számára, hogy minél nagyobb, a gyakorlatban is használható tudásra tegyenek szert és közben hasznos kapcsolatokat alakíthassanak ki az üzleti élet meghatározó szereplőivel az FVH 2010 budapesti és vidéki helyszínein.

A Global Entrepreneurship Week mozgalom Angliában és az USA-ban már több éves múltra tekint vissza. Angliában 20 vállalkozó kedvű fiatal közül, csak kettő alapít saját vállalkozást, ezért a GEW egyik fő célja, hogy ezen a statisztikai átlagon javítson.

2008-ban Gordon Brown angol miniszterelnök meghívta a világ minden országát, hogy egy időben ünnepeljék a fiatalokat, a kreativitást, a vállalkozói szellemiséget, így 80 ország mellett hazánk is csatlakozott a mozgalomhoz. Idén Gordon Brown brit miniszterelnök mellett Nicolas Sarkozy és Hillary Clinton is tevékenyen részt vesz a Global Entrepreneurship Week megrendezésében.

Magyarországon a Brit Nagykövetség az egyik fő támogatója az FVH-nak, maga Greg Dorey így nyilatkozik erről a gyümölcsöző kapcsolatról: ? A Brit Nagykövetség harmadik alkalommal is örömmel működik együtt a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével, hogy a Fiatal Vállalkozók Hetét megvalósítsa. Jó látni, hogy olyan fontos témák is bekerültek a hét programjai közé, mint a zöld- és a női vállalkozások, az innováció, illetve a piaci verseny. Az említett témák felvetése kiemelten fontos a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlődés elősegítéséhez Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt”.

A Fiatal Vállalkozók Hete rendezvényei azoknak a 14 és 35 év közötti fiataloknak szólnak, akik már meglévő vállalkozással rendelkeznek vagy a terveikben szerepel egy új vállalkozás felépítése, ugyanakkor remek tájékozódási lehetőséget biztosítanak a programok azon fiatalok számára is, akik csak érdeklődnek a gazdasági élet iránt. A programsorozat keretein belül segítik a tervek megvalósítását, munkájuk megalapozását, a megfelelő információáramlás biztosításával. Emellett lehetőséget kínál a jővő vállalkozói nemzedékének olyan gazdasági vezetőkkel való találkozásra, akik megfelelő információforrásként, kapcsolati tőkeként vagy akár mentorként tudnak a későbbiekben segíteni a piacra újonnan belépők számára.

2009-ben az egész világon a magyarok kaptak legkevésbé kedvet az új vállalkozások létrehozásához. Nálunk láttak a legkevesebben (tízből négyen) jó karrierlehetőséget a cégalapításban. E pesszimista vállalkozói hozzáálláson hivatott a FIVOSZ változtatni, miközben összeköti a ma és a jövő vállalkozóit, így biztosítva országunk gazdaságának fenntartható stabilitását. Az Fiatal Vállalkozók Hete változást hoz, mind az oktatásban mind a hétköznapi életben. Megváltoztatja azt a helytelen vállalkozói attitűdöt, amely szerint, aki önálló vállalkozásba kezd sikertelenségre van ítélve. Az érdekképviselet mellett a FIVOSZ tevékenysége elsődlegesen egy új vállalkozói generáció felnevelésére, azaz a sikeres gazdasági utánpótlás-nevelésre és a mentorálásra összpontosít.

A FIVOSZ elmúlt években tanusított eredményei alapján megkapta a Kaufmann Foundationtól a kizárólagos jogokat Magyarországra a Global Entrepreneurship Week, azaz a Fiatal Vállalkozók Hete szervezésére. A fiatalok vállalkozók hetének budapesti és vidéki tematikus napjai a következők lesznek: Global Energy Zöld Vállalkozások napja, Pénzügyi Intelligencia nap, az Innováció napja, a Női Vállalkozók és a Középiskolások napja, valamint az Új Lehetőségek az Innovációban és a Gazdaságpolitikában című konferencia. Az egyes napok témája fontos mondanivalót tartogat a résztvevők számára, amit meghívott szakértők és a gazdasági élet sokat tapasztalt, sikeres szereplői fognak prezentálni. Többek között szó esik majd a nők hátrányos helyzetéről a gazdasági, vállalkozói életben, az innováció szerepéről a piacról való kiszorulás elkerülésében és a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásáról is.

Szóljon hozzá!