ZETApress

hírportál

GKM a vállalkozások fejlesztéséért

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében a magyar gazdaság hosszútávon fenntartható növekedésének elősegítését, valamint a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességének javítását a Gazdaságfejlesztés Operatív Program (GOP) pályázataival elérhető vissza nem térítendő támogatások, és kedvezményes pénzügyi konstrukciók biztosítják. A GOP keretében 2007. és 2013. között a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 730 milliárd forint összegű fejlesztési forrás áll rendelkezésre.

Tavaly 18 pályázati kiírás jelent meg 123,5 milliárd forint keretösszeggel, amely száz százalékban rendelkezésre állt a hazai KKV-k számára. A pályázati kiírásokat az alábbi területeken hirdette meg az NFÜ: Kutatás-fejlesztés és innováció a versenyképességért; Vállalkozások komplex technológiai és informatikai fejlesztése, kiemelten támogatva a hátrányos és leghátrányosabb helyzetű kistérségekben megvalósuló beruházásokat. A modern üzleti környezet elősegítése: a vállalkozások külső működési környezetének fejlesztését szolgáló pályázati kiírások jelentek meg (széles-sáv, logisztika); Pénzügyi eszközök keretében ebben az évben indultak a mikro-hitel és portfoliógarancia programok, amelyek visszaforgó pénzügyi eszközként szolgálják a mikro-, kis-, és középvállalkozások hitelhez, garanciához jutását. Az első negyedévben várható a tőke program indítása. A 18 konstrukcióra eddig 3187 darab vállalkozás nyújtotta be a mintegy 54 milliárd forint nagyságú fejlesztési elképzeléseit. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 1805 darab vállalkozást támogatott 36,9 milliárd forint összegben.

A legsikeresebb pályázatoknak a vállalati technológiafejlesztés és vállalati folyamatmenedzsment rendszerek fejlesztése bizonyultak, de hasonlóan nagy érdeklődésre számítunk a kutatás-fejlesztést és innovációt célzó pályázatok esetében is. A Gazdaságfejlesztési Operatív Program tavaly lezárult pályázatai idén is kiírásra kerülnek, figyelembe véve a tavalyi évben benyújtott pályázatok összesített adatait és az azokból levonható következtetéseket. A pályázáshoz szükséges dokumentáció január 10-től olvasható és tölthető le a tárca honlapjáról.

Szóljon hozzá!