ZETApress

hírportál

Pályázati rendszerváltás

Nyikos Györgyi, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a Stratégiaváltás a pályázati rendszerben című konferenciát ma Budapesten ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

A helyettes államtitkár nyitóelőadásában kiemelte, hogy a kormányzat már dolgozik a gazdaság talpra állításán, melynek egyik eleme az uniós és a hazai fejlesztési források hatékonyabb felhasználási rendszerének kialakítása. Ehhez nélkülözhetetlen a hazai pályázati és támogatási intézményrendszer- és folyamatok megújítása ? hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A minisztérium partner kíván lenni minden olyan kezdeményezésben, melynek célja, hogy a hazai gazdasági élet szereplői ? különös hangsúllyal a kkv szektor résztvevőire ?, első kézből, hiteles forrásból szerezhessenek információkat a tevékenységüket támogató, a munkahelyteremtést ösztönző, a fejlesztéseiket, növekedésüket elősegítő forrásokról ? hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Hozzátette: a kormány célja biztosítani a hatékony információáramlást a szakmai és kormányzati szervek között, melynek eredményeként az Új Széchenyi Terv forrásait egyszerűbb és gyorsabb támogatási rendszer keretében lehet eljuttatni a pályázóknak.

Az új fejlesztéspolitikai rendszert alapvetően három pillérre kívánja helyezni a kormány ? ezek a stratégia-alkotó, a menedzser és a végrehajtó szerepben működő szervezetek és feladataik. A stratégia-alkotási feladatok a Nemzetgazdasági Minisztérium hatáskörébe tartoznak, a menedzseri feladatokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium látja el, míg a végrehajtásért a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség és a közreműködő szervezetek felelnek. A stratégia-alkotó dönt az irányokról, a menedzser a szabályozásért és az intézményrendszerért és annak koordinált működéséért felel, míg a végrehajtók a támogatásközvetítési feladatokat látják el.

Az egyik legsúlyosabb öröklött terhet ? a korábbi rendszer kuszasága mellett ? a rendelkezésre álló szabad források szűkössége jelenti. Magyarország számára elérhető uniós források értéke összesen 8042,79 milliárd forint, ebből jelenleg 1951,09 milliárd forint szabad forrás áll rendelkezésre. Értékelésre szorul továbbá, hogy a futó projektek valóban a közcélokat és az egyes programok célkitűzéseinek megvalósítását szolgálják-e, így e szempontból szükség lehet felülvizsgálatukra és esetleg módosításukra.

A helyettes államtitkár zárógondolatként kiemelte: ? a források hatékony és eredményes felhasználása megköveteli a nehézkesen vagy egyáltalán nem működő támogatási konstrukciók és pályázati kiírások megszüntetését. Az egyszerűbb és áttekinthetőbb rendszer kialakítása érdekében a mostani több száz támogatási konstrukció helyett kevesebb, azonban könnyebben értelmezhető, egyszerűbb, ám a célokat jobban szolgáló pályázat megjelenése várható az Új Széchenyi Tervben ? tette hozzá.

Szóljon hozzá!