ZETApress

hírportál

Nem lesz nagy az áremelés

Nincs olyan tényező, ami miatt a lakossági áramszolgáltatás esetében kétszámjegyű áremelkedésre kellene számítani. A kormányzat az egyetemes szolgáltatás zavartalansága érdekében biztosítja az ahhoz szükséges megfelelő villamosenergia-mennyiség rendelkezésre állását. Az egyetemes szolgáltatásnál az állam nem vonul ki teljesen a rendszerből, egyfajta hatósági árellenőrzés a továbbiakban is megmarad. A jövőben is lehetősége van a Magyar Energia Hivatalnak és a Gazdasági Versenyhivatalnak, hogy betekintsen a piaci szereplők árképzésébe.

A nem lakossági fogyasztók esetében a vonatkozó törvények lehetőséget biztosítanak a fent említett hatóságoknak, hogy a piaci erőfölénnyel való visszaélés esetén megfelelő intézkedéseket foganatosítsanak a piaci szereplőkkel szemben, tudtuk meg a GKM Sajtóosztályától.

A Mecsek Autópálya Konzorcium építheti az M6-os III. fázisát

Az M6-os Szekszárd?Bóly és az M60-as Bóly?Pécs közötti összesen mintegy 70 kilométeres autópálya szakaszok köz- és a magánszféra partnersége keretében megvalósuló megépítésére, üzemeltetésére, felújítására, fenntartására és finanszírozására kiírt, GKM által lebonyolított közbeszerzési eljárás hivatalos eredményhirdetésére november 12-én került sor az Országgyűlés felhatalmazása alapján. A közbeszerzési eljárásban nyertes ajánlattevő a Mecsek Autópálya Konzorcium. A nyertessel a szerződéskötésre a közbeszerzésekről szóló törvény szabályainak megfelelően, november 21-én kerül sor. Ezt követően a megkötött szerződés tartalmát a GKM közzéteszi.

A nyertes konzorcium végső ajánlatának nettó jelenértéke 266 milliárd-nyolcszázmillió forint volt ÁFA nélkül. A pénzügyi záráskor érvényes alapkamat fedezeti ráta szerződéskötés napján érvényes mértéke, amint azt a közbeszerzési eljárás dokumentációja is rögzítette, figyelembe vételre kerül. A szerződéses összeg tartalmazza az építésen túl a harmincéves koncessziós időtartamon belül az üzemeltetés, fenntartás és felújítás költségeit is. Az M6-os III. fázisának koncesszióba adására irányuló közbeszerzési eljárás az előzetes terveknek megfelelően az év vége előtt lezárult, így a munkálatok még idén megkezdhetők, az építkezés a szerződésnek megfelelően 2010. tavaszán fejeződik be.

Szóljon hozzá!