ZETApress

hírportál

Hárommillió öreg autó

Tömeges autócserére lehet égető szükség néhány éven belül Magyarországon, több mint hárommillió elöregedett autó rója a magyar utakat ? derül ki az Ernst & Young autóipari jelentéséből.

A régiós tanulmány arra is rámutat, hogy az egy főre jutó autók számában is van még fejlődési lehetőség Magyarországon. ? Az nem kérdés, hogy égető szükség van a magyar autópark fiatalítására. Az azonban még nyitott kérdés, hogy a magyar fogyasztók inkább új autókat vásárolnak majd, vagy némileg fiatalabb használt nyugati járművek mellett döntenek. Ebben a folyamatban a kormányzati döntéseknek is nagy szerepük lesz ? mondta Heinczinger Róbert, az Ernst & Young adópartnere.

Az Ernst & Young régiós jelentéséből az is kiderül, hogy a magyarországi autópark átlagos életkora meghaladja a tizenegy évet, ez azonban még mindig kedvezőbb a régió többi államához viszonyítva. Szlovákiában tizenhárom, Csehországban és Lengyelországban tizennégy év az átlag. A tanulmány arra is kitér, hogy például Romániában a gépjárművek ötven százaléka nem felel meg az uniós károsanyag-kibocsátási előírásoknak.

Bővülhet még a magyar autópark

A felmérés szerint az autóellátottságot tekintve Magyarország a régiós rangsor második felében helyezkedik el, ezer főre átlagosan 360 jármű jut hazánkban. Ezzel Magyarország megelőzi Szlovákiát és Romániát, elmarad azonban a cseh és a lengyel átlagtól. Szlovákiában valamivel több mint 350, Romániában pedig kevesebb mint 250 autó jut ezer emberre, míg a Magyarországgal leginkább összemérhető Lengyelországban és Csehországban ez az arány meghaladja az ötszázat.

A jelentésről

Az Ernst & Young rendszeresen megjelenő régiós autóipari jelentésének célja, hogy a minőségi és mennyiségi szempontokra koncentrálva betekintést nyújtson a közép- és kelet-európai régió autóiparának folyamataiba. A közép- és kelet-európai térséget magába foglaló tanulmányban tíz ország autóiparát vizsgálták meg, ezek közé tartozik Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szlovénia, Törökország, Ukrajna és Oroszország. A jelentés elkészítésekor a J. D. Power and Associates adatai is felhasználásra kerültek.

Szóljon hozzá!