ZETApress

hírportál

Esztergomi konferencia

A Magyar Energetikai Vállalkozók és Feltalálók Fórumát és Szakkiállítását szeptember 8-9-én az ETE Esztergomi Szervezete rendezett meg az esztergomi Vármúzeumban ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Dr. Steier József, a szervezet elnöke összegezte a szakmai konferencia eredményeit. Megköszönte a 20 előadónak és 10 kiállító cégnek a részvételt. A fórum és szakkiállítás mintegy 300 látogatója ? köztük közel kétszáz diák ? igen érdekes megoldásokkal találkozhatott.

A magyar feltalálók, a szélkerék és a vízenergia hasznosítására mutattak be világújdonságra is aspiráns megoldásokat! A SUNWO Zrt. hazai innovációs újdonsággal a Poseidon ? virtuális tengelyű levitációs ? hidrogenerátorral debütált, amely a szeszélyes kistérségi vízfolyások kezelésére alkalmas. Miskolc városa ezt a Szinva patakon látná szívesen! Különösen nagy sikere volt a Merkendorfi Energiapark energetikusának, és a párkányi (Sturovó) fő-energetikusnak az Önkormányzati Kerekasztalban, melyet Peredi Ágnes vezetett.

Az energiatárolással megnyitott előadássorozat az atomerőmű fejlesztése mellett, a megújuló energiákra helyezte a hangsúlyt, amelyben Magyarország vállalásaihoz (és lehetőségeihez) képest jelentős lemaradásban van. Az előadók rámutattak, hogy a technika, a potenciál adott, de a szabályozási környezet alkalmatlan, sőt blokkoló ezen a területen. A geothermiában nincs koncesszió kiadás, a szélerő tendert visszavonták és a biogázt inkább fáklyázzák, mint hasznosítanák. A KÁT-ra még évekig milliárdokat fizethetnek az adófizetők! A szervezete ajánlást fogalmaz meg a Kormánynak a fentiekre, hiszen korszerű, hatékony energiagazdálkodás nélkül nincs dinamikus, fenntartható fejlődés!

Az elnök bejelentette, hogy a szervezet, az Afrika Magyar Egyesülettel (AHU) október elsején társszervezője a Budapesten megrendezésre kerülő 5. Afrika Summit-nak, amely a megújuló energia technológiák és a klímaszabályozás kérdéskörében mutat be új globális koncepciókat. Felhívta a figyelmet a XVIII. Főenergetikusi Szemináriumra, amit 2011. februárban fognak megrendezni, és melynek része lesz a Bősi Vízlépcső meglátogatása is. Bővebb információ idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!