ZETApress

hírportál

Felsőoktatástól az innovációig

IHEPI 2010 ? Felsőoktatási, partnerségi és innovációs nemzetközi konferencia zajlik Budapesten. Idén második alkalommal rendezi meg az IHEPI konferenciát a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A szeptember 6. és 8. között megtartott nemzetközi rendezvényen nagy hangsúlyt kapnak a munkaerőpiac és a felsőoktatás fejlődési lehetőségei. A háromnapos konferencia és workshop nyitónapját a tavalyihoz hasonlóan impozáns környezetben, a Parlamentben tartották A több mint 150 résztvevő öt kontinensről érkezett, az Európai Uniós szakemberek mellett például Ausztráliából, Nigériából, Örményországból, Kanadából és az Egyesült Államokból is részt vesznek kutatók és oktatók az üléseken.

Az innováció azonban nemcsak technikai újítást jelent, egyfajta hozzáállás, törekvés az új látásmódra. Idén kiemelt téma, hogy a felsőoktatási intézményeknek maguknak kell tudás és innovációs központokká válniuk, hogy katalizátorként segítsék a felzárkózási folyamatokat. Ehhez fontos az is, hogy a felsőoktatásba, hogyan szűrődik át az innováció, azaz az intézmények milyen újító módszerekkel tudják átadni a tudást a hallgatóknak. A BKF folyamatosan keresi a képzési és együttműködési formákat a nemzetközi intézményekkel, hogy minél több újdonságot tudjon nyújtani a képzésein. Az IHEPI2009 egyik eredménye, hogy a BKF-en több mint 50 százalékkal növekedett a külföldi kapcsolatok száma, nem csak a hallgatócsere program keretében. Jelenleg is világszerte több partneregyetemmel áll kidolgozás alatt közös képzési program nemzetközi hallgatók számára ? mondta Dr. Vass László rektor nyitóbeszédében.

Az idei konferencia másik kiemelt témája a munkaerőpiac és a felsőoktatási fejlődés lehetőségei. Józef Dziechciarz, a Wroclawi Gazdasági Egyetem dékánja vitaindító előadásában arról is beszél majd, hogy a felsőoktatási intézményeknek új szerepeket kell magukra vállalniuk. Oktatási és kutatási tevékenységük mellett társadalmi szerepet is be kell tölteniük. Ehhez nélkülözhetetlen a munkaerőpiaccal kialakított szoros kapcsolat, a folyamatos visszajelzések és együttműködések hálózata.

A BKF évek óta dolgozik azon, hogy a társadalmi szükségleteknek megfelelő képzésben részesítse hallgatóit. Ennek megfelelően kiemelkedő a kapcsolata a munkaerőpiaccal, tavaly például a Gazdálkodási és menedzsment szakon végzettek 94,7 százaléka tudott egy éven belül elhelyezkedni szakmájában, ami figyelemreméltó a jelenlegi gazdasági és munkaerő-piaci viszonyokat figyelembe véve. A továbbfejlődés lehetőségeiről a második napi workshopokon folytatnak majd eszmecserét a szakértők.

Az IHEPI maga is újító szerepet kíván betölteni a magyar konferencia piacon. Jelentős számú virtuális résztvevője van a szimpóziumnak, akik a rendezvény előtt megjelent IHEPI kötet tanulmányaihoz szólhattak hozzá távolról, az előadásokon pedig már élőben tárgyalják meg a felvetett kérdéseket. A konferencia kitűzte célul, hogy minél több virtuális, interaktívan is hozzászóló résztvevő tudjon csatlakozni a közös munkához. A rangos hazai és külföldi szakemberekből álló tanácsadó testület már dolgozik a jövő évi konferencia fókuszpontjain.

A konferencia harmadik napját holnap a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola épületeiben, a XIV. kerületi Nagy Lajos király útja 1-9. szám alatt tartják. Az érdeklődő kollégákat szeretettel várják. A konferencia pontos programja az IHEPI honlapján idekattintva megtekinthető.

Szóljon hozzá!