ZETApress

hírportál

Konferencia a szegénység ellen

A Corvin moziban A magyar nemzetközi fejlesztéspolitika a számok tükrében című kutátási jelentés nemzetközi vitájára került sor. Az ankét része volt a West-Balkánban a globalizációról, a szegéynségről a szolidalitásról és az aktivitásról zajló egész heti eseménysorozatnak. Tavaly ősszel, a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó magyar civil szervezetek összefogása révén valósult meg az első globális szolidaritásról szóló kampány Magyarországon. A Kerekítsd a világot! ? című média és szemléletformáló kampány mostani újabb eseményeiről a Corvin moziban sajtótájékoztatót is tartottak.

Egész napos utcai akcióra került sor egy évvel ezelőtt, mely az Állj ki a szegénység ellen! (Stand up Against Poverty) elnevezésű nemzetközi mozgalomhoz kapcsolódott. Nemzetközi fejlesztési tapasztalatok címmel nemzetközi két napos konferenciára került sor a következő napokban, melyen elméleti és gyakorlati szakemberek vitatták meg a nemzetközi humanitárius segítségnyújtás és fejlesztési együttműködések tapasztalatait.

A TRANZIT 2006 Fesztivál: A globális szolidaritás napjai című fesztiválon a széles nagyközönség, elsősorban a gyerekek, a diákok és a fiatalok érdeklődését keltették fel. Új közérdekű honlap is elindult, melynek célja az érdeklődők figyelmének felhívása a globális kérdésekre és a világméretű kihívásokra volt. A koncentrált média-megjelenésre is odafigyeltek, tévé spotok, tévé és rádió interjúk, folyóirat- és újságcikkek, web hírdetmények bemutatásával a globalizációval, és a világszegénységgel kapcsolatban.

A kampány fő szervezői a Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség és tagszervezetei: az Anthropolis Egyesület, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet), az Ökotárs Alapítvány, a Védegylet, a Zöld Fiatalok Egyesülete (ZöFi), valamint a velük együttműködő Eötvös Loránd Tudományegyetem, továbbá más magyarországi civil szervezetek voltak.

A Kerekítsd a világot! ? című kampány szorosan kapcsolódott az Európai Fejlesztési Napokhoz, és az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Céljaira, valamint az Európa Unió Bizottságának Új Fejlesztéspolitikájára összpontosított. Fő célja a gyermekek, a diákok és fiatalok szemléletének formálása, valamint a globális problémákkal és a világszegénységgel kapcsolatos ismereteik elmélyítése volt.

A főképpen Budapesten zajló kampány a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma, a Nemzeti Civil Alapprogram, a Regionális Partnerség Program, az EU Bizottság Fejlesztési Főigazgatóságának Információs és Kommunikációs Osztálya, a programot lebonyolító civil szervezetek, valamint néhány további partner és szponzor támogatta. A konferencia védnöke a magyar külügyminiszter asszony, Dr. Göncz Kinga volt.

A ?nemzetközi fejlesztési tapasztalatok? című konferencia elsősorban a nemzetközi fejlesztési együttműködés eszméjét, céljait, módszereit, főbb kihívásait és világszerte elért eredményeit mutatta be. A résztvevők megvitatták az EU nemzetközi fejlesztéspolitikáját és annak pénzügyi fenntarthatóságát. Központi kérdések voltak az új uniós tagállamok nemzetközi fejlesztési elképzelései.

Ugyancsak tárgyalták a segélyek és támogatások nyomon követését és felhasználásuk monitorozását, valamint a balkáni és a szub-szaharai térséget érintő újabb kihívásokat. Külön szekció foglalkozott a szektorok közötti együttműködéssel (public-private partnership), azaz a kormányzati, az üzleti és a civil szektorok közötti munkakapcsolatokkal. A rendezvényen az EU Bizottság, a CONCORD, a Magyar Külügyminisztérium képviselői, európai kutatóintézetek szakértői, valamint a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozó hazai civil szervezetek és vállalatok vezetői vettek részt.

A TRANZIT 2006 Fesztivál: A globális szolidaritás napjai különböző kulturális és szórakoztató programokon keresztül igyekezett a széles nagyközönséget mobilizálni, különös tekintettel a gyerekekre, a diákokra és a fiatalokra. A fesztiválon kerekasztal-beszélgetéseken mutatkoztak be a humanitárius segélyezés és nemzetközi fejlesztés különböző szereplői; a filmvetítéseken és a kiállításokon pedig lehetőség nyílott a szakértőkkel, tudósokkal és más közszereplőkkel való kötetlen eszmecserére. A civil szervezetek standokon tájékoztatták az érdeklődőket nemzetközi fejlesztési tevékenységükről.

Új honlapjuk a globális szolidaritással kapcsolatos kérdéseket tárgyalja. Célja egyrészt a globális problémák átfogó, de közérthető bemutatása; másrészt olyan virtuális fórumot teremt, ahol a civil szervezetek, az üzleti élet képviselői, és magánszemélyek mutathatják be a nemzetközi fejlesztés terén végzett elért eredményeiket. Azok a nehézségeket is szemléltethetők, amelyekkel tevékenységük során szembenéztek. Egyfajta találkozóhely létesítése azok számára, akik további információkhoz szeretnének jutni a globális szolidaritással kapcsolatban, illetve ilyen tárgyú hazai vagy nemzetközi kampányokba szeretnének bekapcsolódni.

A Kerekítsd a világot! ? című kampány kiváló alkalmat biztosított arra, hogy bemutassuk a humanitárius segítségnyújtás és a nemzetközi fejlesztési együttműködés eszméjét, eredetét, forrásait és módszereit, valamint azokat az eredményeket, amelyeket ezen a téren a magyar civil szervezetek és vállalkozások külföldön és idehaza elértek. A rendezvényeken kiemelkedő hangsúlyt kapott a globális felelősségvállalás és a különböző érdekeltek (kormányhivatalok, vállalatok, civil szervezetek, tudósok, szakértők, közszolgálati és magánmédiumok, stb.) közötti együttműködés. A kampányban végül is megközelítőleg két és félezren vettek részt, derült ki a minapi sajtótájékoztatón.

Szóljon hozzá!