ZETApress

hírportál

Kormányfői vizit az APEH-nál

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök délelőtt beszédet mondott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal országos értekezletén, a Syma Sport- és Rendezvényközpontban. A megközelítőleg három- és félezer APEH-alkalmazott részvételével zajló állománygyűlésen a miniszterelnök mellett Veres János pénzügyminiszter is beszámolt a kormány szürke- és feketegazdaság elleni lépéseiről, ahol három-ötszázezermilliárdos eltitkolt jövedelem születik.

Már a sorszámozott meghívókból is kiderült, hogy nem egy örömködő fogadásra, hanem egy munkaértekezletre kerül sor. A csarnokban önköltséges alapon büfé ellátást lehet igénybe venni, tartalmazta az irat, így mindjárt a szálaadási fegyelmet is leellenőrizhették. A szektor betűjele is a lap jobb sarkában volt, s a szigorú rendezők mindenkit a helyére kísértek. Mivel a sajtónak csak a kormánytagok és a hivatal elnökének felszólalása volt nyilvános, kitűzőnket végig viselnünk kellett. (Másokon nem volt ilyen, de meg sem próbáltuk levenni, s elvegyülni a tömegben.)

Jókora tömeg volt, hiszen 3500 jó ember sem fér el kis helyen. Folyamatos volt a mászkálás, mert a közel háromórás rendezvényen nehéz lenne bárkinek is egyhelyben maradni. A három nyilvános előadás után öt APEH-vezető szólt kollégáihoz, de ezen már nem maradhattunk. Ők az aktuális munkahelyi gondokról beszéltek, így ez elsősorban őket érdekelhette.

A kormányfő és minisztere a hivatal előtt álló feladatokat ecsetelte. Új műsorhoz új férfi kell (meg nők is természetesen!), ezért 1717 fővel fejlesztik a létszámot. Felét már az idén felvették, a többiek jövőre lépnek be. Az anyagi források is biztosítottak rá a költségvetésben. Az ellenőrök tudják, de a közvéleménynek is meg kell tudnia, hogy nincsen kiadva bírságolási terv, mondta a tárca gazdája. Fel kell tárni a hibákat, de a becsületes adófizetőket nem szabad feleslegesen zaklatni.

Nem csak bevallani kell az adót, de be is kell fizetni azt, mondta a kormányfő. Nem az adókat akarják csökkenteni, hanem az adózók körét növelni, s az így nyert pluszjövedelemből az oktatás színvonalát szeretnék emelni. Ezután is lesz még megoldásra váró feladat, hiszen az egészségügyre is ráfér némi javulás.

Idén eddig kilencezer vagyonosodási vizsgálatot végeztek a tervezett tízezerből, s 34 milliárd forint eltitkolt jövedelmet találtak. A célcsoport természetesen nem a Suzukit részletre vevő családok jelentették, ennél jóval nagyobb halakra vadásztak. Jövőre a cégalapítás is jóval egyszerűbb lesz ? akár órákon belül is megtörténhet ? egy részüknél viszont kilencven napon belül kockázatelemzést végeznek.

Az áfa-visszatérítésekkel kapcsolatos anomáliák, és a láncértékesítés visszaszorítására jövőre szeretnék, hogy az áfát a vevő fizesse. Igaz, erre még a Parlamentnek is rá kell bólintania. Februártól már elektronikus úton is bevallható a vállalkozói adó, s az így adózók körét jövőre növelni szeretnék. Azt is tervezik, hogy jövőre az APEH becsléssel állapíthassa meg az adót olyankor, ha a vállalkozók nyereség nélküli teljesítményt, s a feltételezettnél jóval kevesebb munkavállalót jelentenek. Szeretnének a társhatóságokkal, köztük a VPOP-val még hatékonyabban együttműködni.

Szóljon hozzá!