ZETApress

hírportál

Húshigiénia és -vizsgálat

Minden fogyasztót, a lakosság egészségét is súlyosan érintő kérdésekkel foglalkozik a X. (jubileumi) Húshigiéniai és Húsvizsgálati Világkongresszus. A budavári Hotel Hiltonban Vigh Alex járt.

A tanácskozást Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, országos főállatorvos nyitotta meg. Felszólalt Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke is. A jubileumi, tizedik Világkongresszus rendezési jogát Magyarország nyerte el Kína és Brazília elől.

A Világkongresszus korábbi házigazdája volt többek között Hollandia, Kanada, az Egyesült Államok, Ausztrália és Anglia is. A döntésben igen fontos szerepet játszott a magyar állatorvoslás nemzetközi elismertsége ? például az, hogy már 223 éve van hazánkban állatorvos-képzés.

A húsvizsgálatok megkülönböztetett jelentősége éppen abban van, hogy a fogyasztókhoz kerülő húsételek teljesen biztonságosak legyenek, a fogyasztó bízhasson az ételében. Mindez új kihívások elé állítja a szakembereket, de a törvényhozókat is. Kardeván Endre ezzel kapcsolatban így fogalmazott megnyitójában: ? A globális környezeti változások, az új típusú kórokozók megjelenése ? és sajnos az élelmiszer-hamisítással összefüggő bűncselekmények ? szükségessé teszik a kifinomult laboratóriumi módszerek kidolgozását, fejlesztését? A hatósági ellenőrzések mellett kiemelt figyelmet fordítunk a kutatásokra, a laboratóriumi módszereink fejlesztésére, elősegítve ezzel a hatékony és gyors ellenőrzést. Ezek között is kiemelkedő jelentőséggel bír az állati eredetű élelmiszerek magasabb fokú biztonságának megteremtése.

Habsburg György, a Világkongresszus fővédnöke, a Magyar Vöröskereszt elnöke a humanitárius élelmiszer-segélyezések és az élelmiszer-biztonság összefüggéseiről beszélt. A szakmai nyitó előadást pedig Andrij Rozstalnij, a FAO Közép- és Kelet-európai Irodájának állattenyésztési és állat-egészségügyi vezetője tartotta.

A megnyitó napján akadémikusok tartottak előadásokat, többek között Solti László, Farkas József és Kovács Ferenc professzorok. Az előadások elsősorban a sertéshúsok vizsgálataira koncentráltak. A nap folyamán szóba kerülnek a az állat-egészségüggyel kapcsolatos kommunikáció kérdései is ? az írországi Paddy Rogan egy konkrét esettanulmánnyal számol be: egy úgynevezett dioxin-esemény lakossági kommunikációjáról.

A Világtalálkozón videokonferencia rendszer működik. Az első napon több országban, 46 fogadó állomáson közel háromszáz néző követte a találkozó programját. Megnyílt a Hajráhazai! Piac és Fórum. Az első napon a két helyszínnek több ezer látogatója volt. Idézet Bognár Lajos államtitkár-helyettes megnyitójából: ? A hagyományos alapanyagból, illetve hagyományos módszerekkel, a helyben rendelkezésre álló szaktudással elkészített termékek nem csak a minőségi árucikkek körét gazdagítják a globális piacon, hanem részt vesznek a nemzet kulturális-kulináris örökségének és hagyományainak fenntartásában. ? További szakmai információk weboldalukon találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A zoonózis napja | ZETApress

Szóljon hozzá!