ZETApress

hírportál

Geotermikus távfűtőmű Baranyában

A Pécs melletti Szentlőrincen Össur Skarphedinsson izlandi külügy- és külkereskedelmi miniszter, Kovács Pál, az NFM energetikai helyettes államtitkára és Győrvári Márk szentlőrinci polgármester ünnepélyes keretek között ma lerakta egy geotermikus energiát hasznosító távfűtőmű alapkövét.

A beruházás egy környezetbarát, széndioxid mentes technológiai rendszer üzembe állításával, a geotermikus energia felhasználásával gazdaságos és versenyképes szolgáltatást biztosít majd a jövőben a térség lakosai számára.

A Magyar Kormány a nemzetközi kapcsolatrendszer bővítését és az abban rejlő lehetőségek kiaknázását kiemelt céljának tekinti. A szentlőrinci létesítmény egy olyan ország szakmai tapasztalatát hasznosítja, ahol a hazánkban kiépíteni kívánt technológia széles körben alkalmazott, hiszen az izlandi energiaszükségletek 18 százalékát fedezik geotermikus energiából. Magyarország adottságai is igen kedvezőek ezen a téren, azonban jelenleg a meglévő potenciálnak csak a töredékét hasznosítják.

A beruházás így példaértékű lehet a magyar vállalkozások és önkormányzatok számára, ezzel lehetőséget teremtve a geotermiában rejlő hazai energetikai lehetőségek minél hatékonyabb kihasználására. A távfűtőmű az említett pozitív gazdasági és környezetvédelmi hatások mellett hozzájárulhat hazánk egyoldalú energiafüggőségének csökkentéséhez is, ezzel javítva Magyarország energiaellátásának biztonságát ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Szóljon hozzá!