ZETApress

hírportál

Forráskoncentráció

Egy kézben az erőforrások kezelése. Azzal, hogy a kormány egy helyre, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba koncentrálta az erőforrásokat, végre megjelenhet az egységes szemlélet a közvagyon kezelésében és a nemzeti fejlesztésben ? hangsúlyozta Fellegi Tamás miniszter hétfőn, a külgazdasági szakdiplomaták hagyományos külpiaci értekezletén.

A miniszter a gazdaságdiplomaták előtt prioritásként jelölte meg a gazdaság dinamizálását és tartósan fenntartható növekedési pályára állítását, Magyarország versenyképességének és tőkevonzó képességének fokozását valamint a foglalkoztatottság nagyarányú növelését. Ezen célok eléréséhez változtatni kell a források allokálásának módján.

Ma az Európai Uniós pályázatoknál, a beadástól a kifizetésig átlagosan 9 hónap telik el, ami akár 18 hónapig is elhúzódhat. Az átlagos kifizetési idő 3 hónap, ám akár 9 hónapot is igénybe vehet. Jelenleg a hazai kkv-k csupán 10 százalékban részesülnek a pályázatokból, 65 százalékot kapnak államigazgatási nonprofit szervezetek (önkormányzat, iskola, minisztérium, kórház), 21 százalék jut nagyvállalatoknak, 4 százalék pedig nem államigazgatási nonprofit szervezetekhez kerül.

Fellegi Tamás kiemelte mindez azért komoly baj, mert az uniós keretből rendelkezésre álló, ténylegesen kifizetett forint keresletet ösztönöz. Egyes becslések szerint egy forint támogatás a beruházások multiplikátor hatásán keresztül akár három forint mértékű gazdasági növekedést is generálhat.

A helyzeten változtatni kell, folyik a pályázati rendszer felülvizsgálata, egyszerűsítése, átalakítása. A projektek forrásösszetételének ellenőrzése, az optimális szerkezet kialakítása. A kis és középvállalkozások helyzetbe hozása elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a gazdaság dinamizálása a lehető leggyorsabban megtörténhessen.

Ezért a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban még a héten befejeződik az átvilágítás az európai uniós forrásokról, majd előterjesztést készítenek a kormány számára arról, hogy hogyan javasolják átcsoportosítani azokat ? tudatta az NFM Kommunikációs Főosztálya.

Szóljon hozzá!