ZETApress

hírportál

Nyári kamionstop

A hétvégétől már szombaton délután kezdődik a kamionstop. Beköszönt a nyári időszámítás a nehéz tehergépjárművek hétvégi forgalomkorlátozásában is. A júliusi és augusztusi szombatokon a kamionstop este 22 óra helyett már délután 15 órakor elkezdődik.

A tehergépkocsik változatlanul vasárnap 22 óráig nem közlekedhetnek a magyarországi utakon. Az általános szabály alól az államalapítás ünnepe körüli hétvége jelent kivételt. A munkaszüneti nap miatt már augusztus 20-án, pénteken reggel 8 órakor életbe lép a kamionstop.

A nyári korlátozás augusztus 31-én ér véget, akkortól ismét szombat estétől vasárnap estig kell parkolókban időzniük a tehergépjárműveknek. A kamionstopot a nemzeti fejlesztési miniszter veszélyhelyzetben a vidékfejlesztési miniszter egyetértésével átmenetileg felfüggesztheti. Az országos tiszti főorvos által június közepén meghirdetett hőségriasztás miatt erre már idén nyáron is volt példa.

A 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépkocsik (vontatók, lassú járművek, e járművekből és pótkocsikból álló járműszerelvények) forgalmának korlátozását közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontok indokolják. A kamionstop időtartamának nyári kiterjesztését az átmenetileg visszaeső szállítási igények teszik lehetővé. A személygépkocsik hétvégi és ünnepnapi közlekedését a korlátozásnak köszönhetően az idegenforgalmi szezonban kevésbé akadályozzák és veszélyeztetik a lassabb, nehézkesebb tehergépjárművek.

A magyar és a külföldi rendszámú nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozására vonatkozó rendelkezések betartását a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a rendőrség és a vámhatóság fokozottan ellenőrzi ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

Szóljon hozzá!