ZETApress

hírportál

Eltörölték a pótdíjazást

Jó hír a díjmentes utazásra jogosultaknak: nem kell júliustól pótdíjat fizetniük a regisztrációs jegy nélkül utazóknak! ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztály.

Az előző kormány szándékaival ellentétben július elsejétől nem kell pótdíjat fizetniük a regisztrációs jegy nélkül utazóknak. Az NFM december végéig áttekinti a jelenleg működő rendszert és ezután dönt arról, hogyan követik nyomon a díjmentes utazásokat.

A szociálpolitikai kedvezmény alapján díjmentesen utazóknak (6 év alattiak, 65 év felettiek, hadigondozottak, menekültek) március elsejétől kell regisztrációs jegyet váltaniuk a helyközi közösségi közlekedésben. A regisztrációs jegy nélkül buszra, vagy vonatra szállókat a jövő hónaptól 500 forint pótdíj fizetésére kötelezhették volna a szolgáltatók.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a következő félévben áttekinti a díjmentesen utazók regisztrációjának jelenlegi rendszerét, annak fejlesztési lehetőségeit, esetleges alternatívát. A tárca fontosnak tartja, hogy a közösségi közlekedést igénybe vevők számáról és utazási szokásairól egyértelmű adatok álljanak rendelkezésre. A minisztérium december végéig megvizsgálja, hogy a tavasz óta alkalmazott módszer mennyiben felel meg e célnak. Az NFM az átmeneti időszakra való tekintettel a pótdíjazás határozatlan idejű elhalasztását tartja indokoltnak.

Szóljon hozzá!