ZETApress

hírportál

Hulladékból ajándékok

Kilenc városban idén is visszahozták a hulladékot. Szelektált hulladékból varázsoltak ajándékot a Környezetvédelmi Világnapon. Hulladékcsere akcióval köszöntötték a Környezetvédelmi Világnapot kilenc magyar városban ? tudatta Katona Gergely.

A szelektív hulladékgyűjtést koordináló ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-vel összefogva hívta találkára a települések lakóit. Ezen a napon minden a környezetért tenni kész polgár apró ajándékra válthatta a magával hozott szelektált hulladékot.

Június 5-ét 1972 óta tartják számon a környezetvédelem világnapjaként. Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. hat évvel ezelőtt ezen a napon bonyolította le első Hozd vissza! névre keresztelt programját. A gyűjtőszigeteken zajló szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő akciót azóta is minden évben ezen a napon, egyszerre 10 magyar településen rendezik meg. Idén a Környezetvédelmi Világnap hétvégére esik, így egy nappal korábban került sor a rendezvényre.

A Hozd vissza! ? akciónak idén Békés, Kazincbarcika, Tiszakécske, Sátoraljaújhely, Gyöngyös, Kiskunhalas, Kisújszállás, Orosháza, Kiskunlacháza és Tiszaújváros adott otthont. Sátoraljaújhelyen az árvízi helyzet miatt az utolsó pillanatban el kellett halasztani a rendezvényt. A másik kilenc település lakói különválogatott üveg-, fém-, papír- és műanyaghulladékaikat, valamint elektronikai hulladékaikat adhatták le a kijelölt gyűjtőszigetnél.

A rendezvények házigazdái minden helyszínen felmutatták egy varázslatos folyamat kezdőpontját, a különválogatva gyűjtött hulladékot, és végpontját, az újrahasznosított anyagokból készült használati tárgyat. Elmondták, hogy a két pont között sok szereplő végez fontos munkát, a legfontosabb döntés azonban a környezettudatos állampolgár kezében van. A hulladékból ugyanis csak akkor lesz újra érték, ha az újrahasznosítható hulladékot pontosan különválogatva egyre többen juttatjuk vissza a körforgásba.

Mindenki, aki este 6 óráig különválogatott hulladékkal érkezett a helyszínekre, újrahasznosított anyagból készült ajándékot kapott: üvegért bögre, papírért jegyzettömb, műanyagért bevásárló vászontáska, fémért kulcstartó, elektronikai hulladékért pedig világító kulcstartózseblámpa járt.

Elektronikai hulladékok: mielőtt elmerülnénk bennük

A Hozd vissza! ? akcióban már negyedszer vett részt az ELECTRO-COORD Magyarország Nonprofit KfKht., a használt elektromos és elektronikai berendezések egész országra kiterjedő begyűjtését, elszállítását, szakszerű kezelését, ártalmatlanítását, hasznosítását koordináló szervezet.

Az ELECTRO-COORD segítségével az érdeklődők idén is a környezetet kímélve válhattak meg feleslegessé vált háztartási nagy- és kisgépeiktől, szórakoztató elektronikai berendezéseiktől, IT eszközeiktől. Mindennapos használati tárgyaink érkeztek a gyűjtőkonténerhez: hűtőszekrény, mosógép, vasaló, villanyborotva, mikrohullámú sütő, tv, dvd- és videólejátszó, fényképezőgép, számítógép, monitorok és mobiltelefonok.

Rendezett visszagyűjtésükkel nemcsak környezetünk esztétikai állapotát védjük, de megelőzzük azokat a károkat is, amelyeket egyes bennük lévő anyagok okozhatnak a talajban és a levegőben. Ráadásul a feldolgozott hulladék 80%-a az ipar számára újrahasznosítható másodnyersanyagot biztosít, kímélve bolygónk természeti erőforrásait.

Könyv üvegből?

A Hozd vissza! ? keretében idén másodszor hirdettek üveggyűjtési versenyt iskolai osztályok számára. A szelektálási kedv hazánkban ebben az anyagfajtában a legkisebb. Ma nagyjából minden harmadik üveg kerül vissza a körforgásba, míg 2012-re el kellene érnünk a 60%-os hasznosítási arányt.

Az ÖKO-Pannon ezért minden résztvevő településen levélben kérte fel az iskolaigazgatókat, hogy mozgósítsák a diákokat erre a napra. Minden osztály húsz üveggel nevezhetett ? színes vagy fehér, kicsi vagy nagy, italos vagy befőttes üvegekkel. Az ország legtöbb üveget gyűjtő iskolai osztályát az ÖKO-Pannon húszezer forintos könyvvásárlási utalvánnyal jutalmazta.

Szóljon hozzá!