ZETApress

hírportál

A GKM nem érti a sztrájktervezetet

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium értetlenül áll az előtt, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete a június 28-án megkezdett tárgyalássorozat elején, a Nemzeti Közlekedési Hatóság javaslatának megismerése előtt, valamint a július második hetére kitűzött, következő tárgyalási fordulót megelőzve kétórás, közlekedési káosszal fenyegető, figyelmeztető sztrájkra hívta föl tagjait, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A GKM megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Mozdonyvezetők Szakszervezete kétórás figyelmeztető sztrájkra készül. A tárca és a szakszervezet között a múlt héten kezdődött a vasútbiztonságot érintő tárgyalássorozat, amelynek következő ülése a szakszervezet kezdeményezésére július második hetében lenne esedékes. Ezen az ülésen vitatnák meg a felek azt a koncepciót, amelyet a GKM megbízásából a Nemzeti Közlekedési Hatóság dolgoz ki július 10-ig, kifejezetten a vasútbiztonság kérdéskörében.

A július második hetében megvitatandó tervezet – a megbízás értelmében – kitér a vasútbiztonság, a vasúthatósági ellenőrzések, a vasúti képzés és vizsgáztatás megfelelő színvonalának és annak ellenőrzésének biztosítására, vagyis kivétel nélkül minden olyan területre, amely a mozdonyvezetők munkavégzésének feltételeit vasútbiztonsági szempontból meghatározza.

A GKM a folyamatban levő egyeztetések sikerében, a vasútbiztonság megőrzésében és növelésében érdekelt, ezért arra kéri a szakszervezetet, hogy a közlekedés biztonságát veszélyeztető, sok munkavállaló életét megkeserítő sztrájkfelhívását vonja vissza. A tárca úgy ítéli meg, hogy a vasúti szakszervezeteknek, a szabályozó hatóságoknak és a GKM-nek közösen kell választ adniuk a többszereplős piaci modellhez alkalmazkodó, egységes mozdonyvezető-képzési, követelmény- és vizsgarendszer, valamint egységes és hiteles menetnyilvántartás kérdéseire, valamint a szigorú ellenőrzési rendszer kérdéseire.

A tárca a szakszervezettel folytatott első, június 28-i megbeszélésről emlékeztetőt készített, amelyet megküldött a szakszervezet vezetőinek is. A minisztérium honlapján megtalálható emlékeztetőre a szakszervezet részéről kifogás eddig nem érkezett. A új vasúti tisztek avatási ünnepsége egyébként holnap délelőtt 10 órakor lesz a Tatai úti Vasúttörténeti parkban, ahol a tárcát Felsmann Balázs szakállamtitkár képviseli.

Szóljon hozzá!