ZETApress

hírportál

Bízzunk Magyarországban!

Az euró bevezetésére 2011. és 2013. között kerülhet sor, és az ezzel kapcsolatos döntést valószínűleg 2009-ben kell meghoznunk, mondta el Kóka János gazdasági miniszter ma délelőtt a Parlament Gobelin termében. A liberális párt elnöke minderről a tavaly októberben alakult Bízzunk Magyarországban! Klub (BMK) ülésén beszélt.

Mivel a részletek a tárca honlapján megtekinthetők, erre külön nem térünk ki. Amit mégis el kívánunk mondani nem más, mint az, hogy a miniszteri beszéd után kiküldték a sajtót, pedig a lényeg csak ezután jött. A BMK tagjai ? 37 magyar és külföldi befektető ? mondták el véleményüket a gazdaság állapotáról. E vállalkozások adják a magyar GDP 3 százalékát, az exportvolumen több mint húsz százalékát.

Nem tudjuk, kinek az ötlete volt a zártkörű tanácskozás. Ők nem akarták az esetleges üzleti titkokat megosztani a nyilvánossággal? Kötve hiszem, hiszen nekik inkább egymás előtt lehetnek titkaik. Csak nem a miniszter félt a kritikától? Lehet, hogy nem is dübörög annyira a gazdaság, mint ők hallatják? Ha így is lenne, azt nem titkolózással kéne leplezni, mert ezzel csak felesleges találgatásokra adnak okot.

Gyurcsány nem volt szégyellős

Kóka előadásával egyidőben Gyurcsány a szomszédos Vadász teremben konzultációt folytatott a kormány egy éves munkájáról a Gazdasági és Szociális Tanács plenáris ülésén. Épp a végszóra érkeztünk, de ott legalább tovább maradhattunk. A kormányfő több mint félórán keresztül hallgatta a gazdasági szféra, a munkavállalói oldal, a civil fórum és a tudomány képviselőinek felvetéseit, s végül válaszolt is rájuk. S tette mindezt a maga legközvetlenebb módján, a sajtó képviselői előtt.

Szóljon hozzá!