ZETApress

hírportál

Élelmiszerbankot akarnak

22 európai ország élelmiszerbankjának képviselői Budapesten tárgyalnak az élelmiszer-segélyezés bővítéséről. A Sólyom László köztársasági elnök úr és felesége, Erzsébet Asszony fővédnöksége alatt álló konferenciát a fennállásának 5. évfordulóját ünneplő Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezi ? tudtuk meg Jónás Fannitól.

Május 27-29-e között Budapesten tartja éves közgyűlését és konferenciáját az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége. A Szövetség jelenlegi és jövőbeli tagjainak 22 országból érkező képviselői közös stratégia kialakításáról és jövőbeli együttműködési lehetőségekről tárgyalnak.

A találkozó célja olyan európai szintű akció indítása, amelynek segítségével további több ezer tonna élelmet lehet ? megsemmisítés helyett ? rászorulóknak eljuttatni. Az Európai Élelmiszerbankok Szövetségének konferenciájára a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem hetén kerül sor, amely az Európai Bizottság által kezdeményezett európai év egyik legjelentősebb eseménye.

Budapest, Párizs ? május 25-e: Európában 79 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt, közülük pedig 30 millióan nem táplálkoznak megfelelően, azaz nincs lehetőségük arra, hogy legalább kétnaponta húst, halat (vagy ezek vegetáriánus megfelelőjét) fogyasszák. A statisztikák az Európai Unió új tagországaiban még ennél is kedvezőtlenebbek: a probléma itt a lakosság 21%-át érinti, a helyzet Bulgáriában (30%), Szlovákiában (29%) és Magyarországon (26%) a legsúlyosabb. A legnehezebb helyzetben az egyedülálló nők, az idősek és a nagycsaládosok (3 vagy több gyermeket nevelő családok) vannak, utóbbiak több mint egyharmada nem táplálkozik megfelelően Bulgáriában (68%), Lettországban (37%), Litvániában (35%), Magyarországon (33%) és Szlovákiában (38%).

Az élelmiszerbankok célja a feleslegessé vált és megsemmisítésre váró élelmiszerek összegyűjtése (a gyártóktól és forgalmazóktól), és karitatív szervezeteken keresztül történő szétosztása. Emellett az élelmiszerbankok Európa-szerte részt vesznek az Európai Unió és a tagországok élelmiszersegély-programjaiban, és lakossági adománygyűjtéseket is szerveznek. Az élelmiszerbankok az adományokat ingyenesem, karitatív szervezeteken és helyi önkormányzatokon keresztül juttatják el a rászorulóknak.

A legjelentősebb élelmiszer-ipari vállalatok és kiskereskedelmi forgalmazók körében végzett felmérés alapján elmondható, hogy Európában még mindig több százezer tonna fogyasztóható élelmiszert semmisítenek meg. Ezért az Európai Élelmiszerbankok Szövetsége európai szintű akció indítását tervezi azzal a céllal, hogy e felesleg minél nagyobb részét el lehessen juttatni a rászorulókhoz. A budapesti tanácskozás résztvevői megvitatják, milyen módon és eszközökkel lehetne az akció eredményességét növelni.

Az Európai Bizottság kezdeményezésének keretében május 24-30-e között rendezik meg a Szegénység és a szociális kirekesztés elleni küzdelem hetét. A rendezvénysorozat és az azonos nevű európai év célja, hogy felhívja a figyelmet a szegénység és társadalmi kirekesztés problémájára, hozzájáruljon az előítéletek csökkentéséhez, és támogassa a megoldásra irányuló erőfeszítéseket. Fontos, hogy a tagállamok és nemzetközi civil szervezetek kezdeményezései és akciói az egész év és különösen e hét során helyet kapjanak a médiában, és ezáltal fel lehessen hívni az emberek figyelmét a problémára, és formálni lehessen a véleményüket.

Európai Élelmiszerbankok Szövetsége

A szövetség 232 szervezetet tömörít Európában. 2009-ben a szövetség tagjai 328 ezer 720 tonna élelmiszert osztottak szét összesen 25 ezer-kilencszáz segélyszervezet közreműködésével 4,7 millió rászorulónak. Az adományok összértéke elérte a 720 millió eurót.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Az egyesület 2005 óta működik. Alapítása óta több mint 12 ezer tonna élelmiszert osztott szét 450 karitatív és civil szervezeten, illetve önkormányzaton keresztül több mint 300 ezer rászorulónak, összesen két és félmilliárd forintértékben.

Szóljon hozzá!