ZETApress

hírportál

IPOSZ és a tagság

A tagság az érték! IPOSZ Regionális Konferenciák zajlanak májusban. Az IPOSZ ma Budapesten tartja XXII. Közgyűlését, valamint az Európai Kis- és Középvállalkozói Hét 2010 országos konferenciát.

Ezt megelőzően öt regionális konferencián a tagszervezetek megvitatták a közgyűlés dokumentum-tervezeteit, a kkv-hét programját, az idei Cselekvési programot, vagyis a térségekben dolgozó tagok véleménye értékelődött fel, valamint az IPOSZ tagokkal találkozó, szolgáltatásaikat igénybevevők körében pedig a hagyományokon, a megújhodó szakismereteiken nyugvó munkájuk ? vallja Lindenberger Tamás.

A beszámoló értékeli az éves munkát, összefoglalja a szövetség mikro-, kis-, és középvállalkozások működését elősegítő tevékenységét, a 2009 évi Cselekvési program végrehajtását. Az IPOSZ-t alkotó 238 jogilag önálló ipartestületbe ? közöttük 30 országos szakmai szövetség ? tömörült 42 ezer vállalkozás közel 250 ezer alkalmazottat, segítőcsaládtagot foglalkoztat, hét-nyolcezer szakmunkástanulót képez, 200 kézműves és kisipari szakmát képvisel.

Az IPOSZ számíthatott a tagszervezetei tapasztalataira, konstruktív véleményére, cselekvő hozzáállására. Számos jogszabály és törvény érdemi megalkotását, megváltoztatását kezdeményezte, új tervezetekkel, érvekkel segítette a jogalkotók munkáját. Hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerével segítette a tagságot.

Az elmúlt években a közterhek, a lakossági és az állami megrendelések alakulása, a telephelyfejlesztésre szánt költségek radikális csökkenése nagyon problémás volt. A tőkehiány, a körbetartozás, a csődhullám, a korrupció, az adminisztrációs terhek, a gyakran átláthatatlan jogszabály-dzsungel, a pályázati lehetőségek, a szakképzés és a közbeszerzési eljárások nehézségei előidézői mára már szinte kilátástalannak tűnő helyzetnek.

Az aranytartalékaikat már nem a beruházásra, fejlesztésre, hanem a túlélésre fordítják. A kkv-k új piacon való megjelenése lassan álom marad ? így a szürke és feketegazdaságba menekülés erősödik, hiányzik a biztonságérzet. Pozitív változások a vállalkozások életében is, hogy szinte minden településen, foglalkoztatási, illetve termelési ágban és szolgáltatásban jelen vannak, így fejlesztésük gazdasági és társadalmi érdek.

Az IPOSZ vezetése, a tagságra támaszkodva fogalmazta meg, hogy az új kormánytól gyors, de megalapozott, a vállalkozásokra és gyakorlati tapasztalataikra építő gazdaságpolitikát vár. A helyzetértékelésében, a kidolgozásában és végrehajtásában az érdekképviseletekkel történő hatékony, folyamatos együttműködést alapelvnek tekinti.

Az IPOSZ meggyőződése, hogy versenyképes adórendszer, a foglalkoztatási bővítés, a feketegazdaság visszaszorítása, a közterhek mérséklése, a vállalkozásokat sújtó bürokrácia csökkentése, az innováció és beruházás ösztönzése a kormányzat első számú tennivalói közé tartozik! Az IPOSZ 12 pontja, valamint a 2010-es Cselekvési program-tervezete számít a közfigyelemre és elolvasható honlapjuk Aktuális és Közlemények oldalain.

Szóljon hozzá!