ZETApress

hírportál

Átadták a felújított GTK-t

Az ELTE Gazdaságtudományi Kar alap- és mesterszakos hallgatóinak száma a 2021. évi indulás óta idén elérte a 6600 főt, ezért szükségessé vált a kar kapacitásainak bővítése. Az ELTE GTK saját forrásból megvalósított, 1,2 milliárd forintos beruházásának keretében 2023 őszére befejeződött a Rákóczi út 15. alatti épület átalakítása.

A felújított épület szeptember közepétől 2500 m2-en, három szinten, öt tanteremben 700 új férőhellyel várja a hallgatókat. Az avatóünnepség és az azt követő épületbejárás ma 14 órakor kezdődött a II. emeleti P201. előadóteremben dr. Ormos Mihály, a Pénzügyi és Számviteli Tanszék egyetemi tanár tanszékvezetője moderálásával.

Beszédet mondott: dr. Hankó Balázs, a KIM innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára; dr. Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja; prof. dr. Borhy László, az ELTE rektora, tőle a hallgatók képviseletében Nagy Anna Dorottya, az ELTE GTK Hallgatói Önkormányzat elnöke vette át az épületet. Végül Andor György, a Pénzügyi és Számviteli Tanszék egyetemi tanára tartott vetített ismertetőt, majd vezetett épületbejárást a meghívottaknak. Sajnos dr. Margitay Tihamér, az ELTE GTK dékánja betegsége miatt nem jött el, a többi kar dékánjai viszont megjelentek. Az ünnepség 16 óra előtt állófogadással zárult a földszinti előtérben.

A magyar felsőoktatás megerősödése nemcsak azért szükséges, hogy előre lépjünk a rangsorokban, hanem azért is, mert ez adja a magyar gazdaság, a társadalom erejét – mondta Hankó Balázs államtitkár az átadó ünnepség kezdetén. Erős felsőoktatás szükséges ahhoz, hogy Magyarország megőrizze, és a jövőre vonatkozóan is megerősítse a szuverenitását. Felidézte, hogy idén 12 magyar intézmény szerepel a világ egyetemeinek legjobb 5%-ában. – A nemzetközi rangsorokban való előrelépés éllovasa az Eötvös Loránd Tudományegyetem, amely nemcsak a tudományegyetemek rangsorában, hanem számtalan szakrangsorban is előkelő helyen szerepel – hangsúlyozta az államtitkár hozzátéve: a rangsorok nemcsak önmagukért valók, hanem oktatási kiválóságot, kutatási kiválóságot, tehetséggondozást és nemzetköziesítést is jelentenek.

Örömtelinek nevezte, hogy egyre többen kívánnak a magyar felsőoktatás sikereinek részesei lenni, ennek kapcsán megemlítette, hogy az idei felvételin 33%-kal több diákot vettek fel az intézmények, mint tavaly. – A magyar gazdaság jelenének és jövőjének olyan szakemberek kellenek, akik többek közt itt, az ELTE Gazdaságtudományi Karán képződnek – jelentette ki folytatva: az itt megszerzett diploma 1,7-szeres bérszorzót és átlagosan 33 nap alatti elhelyezkedést jelent a pályakezdők számára.

A sajtótájékoztatón az államtitkár beszámolt arról is, hogy a másfél milliárd forintból megújított Rákóczi úti épület kivitelezői a munkálatok során kiemelten figyeltek a fenntarthatóság szempontjainak érvényesülésére. Ennek kapcsán kitért arra is, hogy a Quacquarelli Symonds (QS) fenntarthatósági rangsorában már hét magyar egyetem szerepel a legjobbak között, míg tavaly csak három ilyen intézményünk volt. Az ELTE a 259. helyen szerepel ezen a listán – mondta hozzátéve: a magyar felsőoktatás nemcsak versenyképes, hanem a magyar gazdaság és társadalom érdekeit szolgálja, emellett fenntartható is.

Szóljon hozzá!