ZETApress

hírportál

A COOP díjazottjai

Rangos díjakat kaptak a COOP munkatársai: a kereskedelmi csoport hat dolgozóját megjutalmazták az idei Európai Kereskedelem Napján – tudatták sajtósaik.

Idén is rangos szakmai elismeréseket adtak át november 7-én az Európai Kereskedelem Napja alkalmából, amelynek keretében a COOP Gazdasági Csoport hat dolgozójának kiemelkedő munkáját is díjazták. Az idén 19. alkalommal megrendezett szakmai esemény ismét a kereskedelemi ágazat jelentőségére és helyzetére hívta fel a figyelmet, ahol elhangzott: Magyarországon a kereskedelemben mintegy félmillióan dolgoznak, a szektor a GDP 11-12%-át állítja elő.

Kiemelkedő elismerésekben részesült a COOP Gazdasági Csoport hat dolgozója is abból az alkalomból, hogy idén 19. alkalommal rendezték meg az Európai Kereskedelem Napját, a kereskedelmi szektor legjelentősebb ünnepét. Az esemény minden évben a kereskedelmet, mint a gazdaság egyik legfontosabb szektorát állítja a fókuszba, ahol hagyományosan rangos szakmai elismerésekkel díjazzák az ágazatban dolgozó munkavállalókat. A kereskedelem legrangosabb díjának számító Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója és Fekete Tibor, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatója. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által alapított Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Kovács Ildikó, a Szabolcs-COOP Zrt. 51. számú nyírpazonyi üzletének vezetője, Kőrösi Csaba, a Kop-Ka Zrt. 66. számú iregszemcsei szupermarketének vezetője, Seprényi Erzsébet, a Hajdú-COOP Zrt. 77. számú debreceni üzletének vezetője és Szalai Botond Zsolt, a Tisza-Coop Zrt. frissáru-beszerzési vezetője kapta meg.

Eppel János, az eseményt megszervező VOSZ elnöke beszédében kiemelte: nemcsak a kereskedőknek, hanem a gazdaság egészének is rendkívüli kihívást jelentett az idei év. – Az infláció, a magas kamatok, az energiaválság, az ellátási láncok problémái elől senki sem tud kitérni. Fontos, hogy legyen minden évben egy nap, amikor a kereskedők kerülnek előtérbe, amikor őket, és közülük is a legkiválóbbakat ünnepeljük – hangsúlyozta a VOSZ-elnök.

Magyarországon a kereskedelemben mintegy félmillióan dolgoznak, a szektor állítja elő a hazai GDP 11-12%-át – emelte ki beszédében Krisán László, a VOSZ társelnöke. – A teljes magyarországi kiskereskedelmi forgalom (az online és csomagküldő szolgáltatásokkal együtt) tavaly 17 ezer milliárd forintot tett ki. Az idén várhatóan csökken a volumen – jelezte a szakember rámutatva, hogy az üzletek száma csökkent: 2021 végén még 112 ezer üzlet működött az országban, számuk azonban tavaly 4600-zal lett kevesebb és idén is 3-4000 bezárás valószínűsíthető. – Az ellátásbiztonság azonban egy percig sem sérült, amiért hálásnak kell lennünk! – hangsúlyozta a VOSZ kereskedelmi tagozatának elnöke.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke kiemelte: a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban a magyar élelmiszer- és feldolgozóipar, valamint a kereskedelem nemcsak stratégiai ágazattá vált, de nemzetbiztonsági szerepet is betölt. A pandémia, a háború és az energiaválság megmutatta, milyen sérülékenyek a globális kereskedelmi ellátási láncok. Egyre nagyobb szerepet kap a fenntarthatóság, a környezeti, ökológiai hatások mérséklése, miközben átalakulnak a vásárlói szokások – sorolta a kihívásokat a miniszter, aki szerint tévhit, hogy az importáruk hosszú távon olcsók maradnak. – A magyar termékek mellett nem csupán a megbízhatóságuk és minőségük szól, de a fenntarthatósági szempontok, valamint az ellátási láncok biztonsága alapján is érdemes a belföldön előállított árukat előnyben részesíteni. A hazai élelmiszeripar fejlesztése kiemelt kormányzati célkitűzés – hangsúlyozta Nagy doktor.

Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a rendezvény kapcsán kiemelte: sajnos, az utóbbi időszakban, hónapokban nem vagyunk könnyű helyzetben, hiszen látjuk, hogy a fogyasztás visszaesik. Ez azt jelenti, hogy sok mindent át kell értékelni. Ahhoz, hogy versenyképesek legyünk, továbbra is olyan elhivatott szakemberekre van szükségünk, akik meg tudják tartani a vevőket. Az Európai Kereskedelem Napja alkalmából idén díjazott kollégáink is maximálisan megérdemlik a kitüntetést. A COOP a magyar élelmiszeripar oldalán áll, de annak versenyképesnek kell lennie, hogy olyan árakat tudjunk biztosítani a vevőinknek, amellyel versenyezni tudunk az importárukat behozó multinacionális cégekkel – tette hozzá az elnök.

A COOP kitüntetettjei, Klauzál Gábor Elismerő Oklevél

Hatta József, a Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója 1982-ben helyezkedett el a Kaposvár és Vidéke Áfésznél hálózati ellenőri munkakörben, majd 1986 júliusától – kereskedelmi osztályvezető-helyettesként – a szakboltok kereskedelmi, szakmai irányítása volt a feladata. 1987-ben Szövetkezeti Érdeméremmel tüntette ki az ÁFEOSZ-COOP Szövetség jogelőd szervezete, a SZÖVOSZ. 1988-ban szakirányú, felsőfokú kereskedelmi képesítést nyújtó oklevelet szerzett. 1990 elejétől 2000 végéig kereskedelmi osztályvezetőként dolgozott. Ebben az időszakban megválasztották az ÁFÉSZ igazgatóságába, valamint az ÁFÉSZ elnökhelyettesének is. 1999 júliusában kollégáival megalapította a Kapos-Coop Rt.-t, ahol rövidesen kereskedelmi igazgatóként folytatta munkáját. 2012 májusa és 2017 májusa között kereskedelmi igazgatói feladatai mellett a Kapos-Coop Rt. ügyvezető igazgatói feladatait is ellátta. Ekkor lett tagja a Mecsek Füszért Zrt. igazgatóságának. A Kapos-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatói feladatai mellett ellátja a Kapos-Coop Invest ?99 Kft. ügyvezetői teendőit is. 2018 októberében a Somogy megyében működő ÁFÉSZ-ek és kereskedelmi társaságok által létrehozott Somogy Coop Egyesület elnökévé választották. Tudását széles körben elismerik, amit több szakmai szervezetben, illetve bizottságban is betöltött tisztsége is bizonyít. Magasan képzett szakember, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a Kapos-Coop Zrt. a mostani nehéz gazdasági időszakban is sikeresen teljesít.

Fekete Tibor, a COOP Szolnok Zrt. vezérigazgatója 1988-ban szerzett villamosmérnöki diplomát a Kandó Kálmán Villamosipari Főiskolán. A főiskola elvégzését követően 1988 augusztusában a Szolnok és Vidéke ÁFÉSZ-nél kezdett dolgozni, mint programszervező. Személyéhez fűződik a számítógépes rendszer kialakítása, folyamatos működtetése. Munkája és rátermettsége miatt rövid időn belül vezetői munkakörbe került, először számviteli osztályvezető-helyettes, majd ügyviteli osztályvezető lett. 1995-től a szövetkezet főkönyvelője volt, és az átalakulás után 2001 szeptemberétől a COOP Szolnok Zrt. általános vezérigazgató-helyettese és az igazgatóság tagja. 2016 decemberétől a cég igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója. A COOP Szolnok cégcsoport vezetőjeként jelentős érdeme van a cégcsoport folyamatos piacbővítésében, eredményes gazdálkodásában és a kereskedelem technikai és technológiai megújításában. 2016-tól Szolnok Önkormányzat által alapított Szolnok Város Jövőjéért Közalapítvány elnöke. 2018-ban kezdeményezésére került megalapításra a COOP Szolnok a Közösségért Alapítvány. 2021-ben javaslatára megalakult a szolnoki menedzserklub, a Szapáry Klub, amelynek elnöke lett. Emellett a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei elnökségének tagja. Továbbá a CO-OP Hungary Zrt., valamint a TISZA-COOP Zrt. igazgatósági tagja. 1991-ben Szövetkezeti Munkáért bronz fokozattal, 2009-ben ezüst fokozattal, 2002-ben Szövetkezeti Érdemrenddel tüntették ki. 2010-ben Gróf Károlyi Sándor Gazdaságfejlesztési Nagydíjat, 2011-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Miniszteri Elismerését kapta meg. 2016-ban a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozatával, 2019-ben az Év Vállalkozója Díjjal (VOSZ), 2020-ban pedig Magyar Gazdaságért Díjjal tüntették ki.

A COOP kitüntetettjei, Magyar Kereskedelemért Nagydíj

Kovács Ildikó, a Szabolcs-COOP Zrt. 51. számú nyírpazonyi üzletének vezetője 1988-ban érettségizett és szerzett belkereskedelmi áruforgalmi és gazdálkodási szakképesítést. Pályafutását a Szabolcs-Coop Zrt-nél 2014 júliusában Nyíregyházán kezdte a 142. számú ABC boltvezetőjeként, ahol egészen 2021 októberéig dolgozott. 2021 novemberétől az akkor újonnan megnyitott nyírpazonyi 51. számú ABC üzletvezetőjeként dolgozik. Az új bolt beindítását, forgalmának fellendítését nagy szakértelemmel és szorgalommal oldotta meg, melynek eredménye, hogy az általa vezetett egység vevőszáma és forgalma is folyamatosan növekszik. Kiváló kapcsolatot ápol munkatársaival, igazi csapattá kovácsolta a bolti kollektívákat. Kimagasló szerepet tölt be a tanulóképzésben is, melynek köszönhetően több tanítványa is a sikeres vizsgát követően a cég munkavállalója lett.

Kőrösi Csaba, a Kop-Ka Zrt. 66. számú iregszemcsei Ezerjó Coop szupermarket üzletvezetője 1980-ban érettségizett Szekszárdon a Bezerédj István Kereskedelmi Szakközépiskolában. Az iskola elvégzését követően Várpalotán a Thúry György Munkásszövetkezetnél helyezkedett el. 1986-ban kezdett dolgozni a Kop-Ka ÁFÉSZ iregszemcsei iparcikk áruházában. 1990-től az iregszemcsei üzlet vezetője. A mestervizsgával rendelkező szakember 1995-ben kiváló dolgozó lett. 2000-ben a Coop kereskedő versenyén első helyet szerzett. 2003-ban és 2010-ben országos érdemérmet, 2015-ben Régiós Coop kitüntetést kapott. Folyamatosan arra törekszik, hogy a lehető legjobb kiszolgálásban részesüljenek vásárlói. Az üzletben tanulóknak igyekszik átadni mindazt a tudást, amit az évek/évtizedek alatt megszerzett.

Seprényi Erzsébet, a Hajdú-COOP Zrt. 77. számú debreceni üzletének vezetője a debreceni Kereskedelmi Szakközépiskolában érettségizett 1991-ben. Ezt követően a Hajdúszövker Zrt.-nél helyezkedett el, 2010-től pedig munkáltatói jogutódlással a Hajdú-Coop Zrt. csapatát erősíti. 2010-ben először a Csapó utcai üzletben lett boltvezető, majd 2010 őszétől a 77. számú Víztorony utcai üzlet vezetését látja el, amely a hálózat legnagyobb forgalmú üzlete, eredményei pedig évről-évre egyre jobbak. 2015-ben mestervizsgát szerzett, pályafutása alatt számos kereskedő tanulót indított el a szakmai útján. Azt képviseli, amit a jövő kereskedőinek is érdemes átadni: a kereskedelem igenis lehet életpálya, kitartó, alázatos munkával, a szakma szeretetével stabil karriert lehet építeni.

Szalai Botond Zsolt, a Tisza-Coop Zrt. frissáru-beszerzési vezetője tanulmányait 2002-ben a gyöngyösi Szent lstván Egyetem gazdasági mérnöki szak kereskedelmi szakirányán végezte. 2006 eleje óta dolgozik a Tisza-Coop Zrt-nél, kezdetben kereskedelmi menedzser volt, majd 2008 márciusában frissáru-beszerzési vezető lett. Üzleti partnereivel, munkatársaival és közvetlen kollégáival kiváló kapcsolatot ápol. Segítőkészség és megbízhatóság jellemzi. Munkáját nagy felelőséggel, precízen végzi. A hűtött és mirelit áru választékának kialakításában és a raktár fejlesztésében jelentős munkát végez.

Szóljon hozzá!