ZETApress

hírportál

Helycsere az élen

Mészáros Lőrinc az új tenderbajnok! A felcsúti gázszerelő átvette a vezető helyet a TI Magyarország interaktív, közbeszerzési adatokon alapuló rangsorában – tudtuk meg a délelőtti sajtóbemutatón a CEU Nádor utcai 106. előadótermében.

Mészáros Lőrinc vezeti a Transparency International Magyarország Tenderbajnok elnevezésű interaktív, közbeszerzési adatokon alapuló rangsorát. Végső tulajdonosként ugyanis a felcsúti gázszerelő zsebelte be a legnagyobb összeget közbeszerzéseken a 2019-2021 közötti időszakban. A korábbi győztesnek, Szíjj Lászlónak sem kellett csalódnia: a Szijjártó Péter külügyminisztert adriai jachtkörúton vendégül látó építőipari mágnás ezúttal is több száz milliárd forintértékben nyert el tendereket, és ezzel az eredményével a dobogó 2. helyére fért fel. A bronzérmet a gyakran a takarítás Mészárosaként emlegetett Kis-Szölgyémi Ferenc szerezte meg.

A TIM 2023. május 10-én szerdán interaktív felületen Józsefvárosban bemutatta a Tenderbajnok nevű kutatás eredményeit. A Tenderbajnok első elemzésében megállapítottuk, hogy 2018 és 2020 között Szíjj László a cégein keresztül közel 914 milliárd, Mészáros Lőrinc ugyanezen három év alatt 633 milliárd forintot nyert el közbeszerzéseken keresztül. Mostanra fordult a kocka. A TIM időközben kiegészítette a Tenderbajnok adatbázist a közbeszerzéseken nyertes cégek és tulajdonosaik legfrissebb, 2022-es adataival.

Tiborcz István üzlettársa is befért a TOP5-be

Az adatbázis frissítése után új tenderbajnokot avattunk: Szíjj Lászlót Mészáros Lőrinc váltotta az élen, aki a 2019/2021-es időszakban a cégein keresztül összesen közel 1141 milliárd forintot tehetett zsebre. A korábban élen álló Szíjj Lászlónak sem kell azonban szomorkodnia, hiszen a tiszakécskei oligarcha vállalatai közel 842 milliárd forintot nyertek el ugyanezen időszak alatt. Összesítve: Mészáros Lőrinc érdekeltségei a közbeszerzések 8,9%-át, míg Szíjj László cégei a 6,6%-át nyerték el három év alatt.

Majdnem 585 milliárd forintot kitevő közbeszerzési eredményével a sajtóban udvari söprögetőként is emlegetett Kis-Szölgyémi Ferenc végzett a 3. helyen. A jellemzően a Habony-Rogán körhöz sorolt üzletember három szolgáltató céggel van jelen a közpénzpiacon, ezek közül a B + N Referencia Zrt. a legjelentősebb, amely egymaga 532 milliárd forintot nyert el.

A dobogóról ezúttal lecsúszó Balásy Gyula 295 milliárd forintértékben nyert el közpénzes szerződéseket többségében a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól, a főhatóság több mint 300 megbízást osztott ki az üzletember három cégének, a Lounge Design-nak, a New Land-nek és a Media Dynamics-nak.

Az 5. helyen pedig Tiborcz István korábbi üzlettársának, Paár Attilának a vállalkozásai találhatók, 282 milliárd forinttal. Legjelentősebb érdekeltségei, a West Hungária Bau Kft. és a Magyar Építő Zrt. együttesen mintegy 265 milliárd forintértékben nyertek el közbeszerzéseket három év alatt.

A céges rangsort még mindig Szíjj László Duna Aszfaltja vezeti

Az egyes cégek közbeszerzési eredményessége tekintetében Szíjj László építőipari vállalkozása, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. megőrizte vezető helyét a 2019 és 2021 között 580 milliárd forintértékben elnyert tendereknek köszönhetően. A Kis-Szölgyémi Ferenc tulajdonába tartozó, régiós szinten is jelentős B + N Referencia Kft. ugyanebben az időszakban mintegy két és félszeresére, 532 milliárd forintra növelte a közbeszerzésekből származó bevételét.

A 3. helyen Mészáros Lőrinc vállalkozása, a V-Híd Építő Zrt. áll, amely 511 milliárd forintot zsebelt be. Ezek közül messze kiemelkedik a Ferencváros-Kelenföld vasútvonal kapacitásbővítésére elnyert csaknem 338 milliárd forint értékű közbeszerzés.

Magántőkealapok a közbeszerzések nyertesei között, avagy ennyit ér az Alaptörvény

A Tenderbajnok a magántőkealapok közbeszerzéseket elnyerő érdekeltségeit is rangsorolja. Azzal, hogy a magántőkealapok is sikerrel vesznek részt közbeszerzéseken, alapvetően sérül az Alaptörvényben foglalt azon követelmény, miszerint a közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni.

A vizsgált vállalkozások közül 22 cégben 15 magántőkealap volt közvetve vagy közvetlenül tulajdonos 2022-ben. A magántőkealapok által tulajdonolt vállalkozások összesen 608 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket, ez az összes vizsgált tender értékének mintegy 5 százalékát teszi ki. A magántőkealapok kezelői között az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek is feltűnnek. A TI Magyarország Tenderbajnok interaktív felülete idekattintva érhető el.

Szóljon hozzá!