ZETApress

hírportál

Versenyjogi Fórum

A versenyhatóságoknak is aktív szerepet kell vállalniuk a gazdasági kihívások megoldásában! – hallottuk délelőtt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem.

A hirtelen árrobbanás időszakában Európa-szerte hadrendbe állították a versenyhatóságokat is az infláció elleni küzdelemben, mely egészen új dimenzióval bővítette feladatainkat. Ez így van rendjén, mert a versenyhatóságoknak is aktív szerepet kell vállalniuk a gazdasági kihívások megoldásában – nyitotta meg Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke a VI. Magyar Versenyjogi Fórumot a Szent II. János Pál Teremben. A magyar versenyjogi szakma meghatározó eseményén neves hazai és külföldi előadók szólaltak fel.

A Gazdasági Versenyhivatal és a Magyar Versenyjogi Egyesület – idén együttműködve a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Versenyjogi Kutatóközpontjával – 6. alkalommal szervezte meg a Magyar Versenyjogi Fórumot. A hazai versenyjog éves csúcseseményén a szakma itthoni és nemzetközi képviselői vitatták meg a versenyjog világának legaktuálisabb témáit szakmai előadások és panelviták keretében.

Az idei fórum két fő témája a tavasszal élesedett új európai digitális piacszabályozás (Digital Markets Act – DMA), illetve a versenyjog és a fogyasztóvédelem kapcsolata voltak. A diskurzust többek között olyan szakemberek segítik, mint Tóth Tihamér, a Európai Bíróság bírója, Olivier Guersent, az Európai Bizottság Versenypolitikai főigazgatója, Ioannis Lianos, a görög versenyhatóság elnöke, Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke, Hegymegi-Barakonyi Zoltán, a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke, Tóth András, a GVH elnökhelyettese, a Versenytanács elnöke és Assimakis Komninos ügyvéd, neves versenyjogi szakember.

Rigó Csaba Balázs nyitóbeszédében kiemelte: Hazánkban számos szakember dolgozik együtt azért, hogy a tisztességes piaci verseny legtisztább formája érvényesüljön. Mi mindannyian egy közös cél érdekében tevékenykedő, szakmai közösséget alkotunk. Márpedig minden szakmai közösségnek szüksége van egy fórumra, mely keretet ad a párbeszédnek és az építőjellegű szakmai vitának. Ezt a célt szolgálja a Versenyjogi Fórum! – mondta a GVH elnöke.

Hegymegi-Barakonyi Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: Az idén 30 éves Magyar Versenyjogi Egyesület célja a versenykultúra fejlesztése és a versenyjog népszerűsítése a tisztességes verseny feltételeinek előmozdítása érdekében. A Gazdasági Versenyhivatallal közösen szervezett Fórum a hazai versenyjogi szakma zászlóshajó rendezvénye, amelyen a korábbi évekhez hasonlóan az idén is kiváló hazai és külföldi szakértők adnak elő a magyar és az európai versenyjog aktuális kérdéseiről – mondta el a Magyar Versenyjogi Egyesület elnöke.

Szóljon hozzá!