ZETApress

hírportál

Mégse lett kelendőbb az állampapír?

Még az év elején az elemzők sok reménnyel kecsegtettek: míg az I. negyedévben hatalmas népszerűségnek örvendtek az állampapírok az infláció tetőzése végett, addig ma már egy kevésbé optimista forgatókönyv látszik megvalósulni.

Július elején bevezetésre került egy új adónem, a szocho, amely 13%-kal terheli a megtakarításokat. A várakozások elmaradtak, és úgy tűnik, egetrengető változások nem történtek az állampapírok iránti kereslet volumenében – tudatta a Creditline.hu.

Szocho vs állampapír

A szocho bevezetésével az államnak feltételezhetően az volt a szándéka, hogy még inkább az állampapír felé terelje a befektetésre képes keresletet. Ám az új adóteher bevezetését követően a statisztikák elmaradtak a várakozásoktól. A hazai jegybank készített egy kimutatást a hó eleji fizetések – vagyis a július 3-7-e közé eső időszakban a lakosság felé áramló pénzek – megtakarításba való beforgatásáról, ám az adatok kimutatták, hogy a változás ellenére a lakossági befektetők körében nem lett népszerűbb az állampapír, sőt, inkább a befektetési alapok felé áramlanak a kisbefektetők.

Nincs többé rövidebb futamidejű állampapír

Ezt csak tovább tetézte a hír, miszerint a korábbi Prémium Magyar Állampapír forgalmazása véget ér. Augusztus elsejétől egy új konstrukció került a piacra, lényeges változásokkal: az új állampapír szintén prémium és inflációkövető, azonban 10 év futamidejű. Talán a legfontosabb változás a papír esetében, hogy jóval alacsonyabb kamatprémium mellett realizálhatunk hozamot vele.

Habár a változtatások bevezetése óta láthatólag nem ingott meg különösebben az állampapír vásárlási volumen, mégis akadt egy tényező, amely nagy visszhangot váltott ki, mégpedig az állampapíroknál intézett kamatváltozások. Ilyen kamatváltoztatás történt például PMÁP esetén is, amely fél százalékpontos csökkentést jelentett az Államadósság Kezelő Központ jelentése szerint. Ezt követően az inflációkövető papír iránti kereslet a korábbi szinthez képest több mint a duplájára emelkedett.

Mégis jól teljesít a magyar állampapírpiac

Mindent összevetve ma még azt mondhatjuk, hogy a hazai állampapírpiac jól teljesít, a körülmények ellenére még mindig áramlanak befelé a lakosság megtakarításai. A tényt alátámasztja az is, hogy az állam 2019-ben meghirdetett tervében kitűzött cél már idén áprilisban megvalósult.  A terv szerint 2023 december 31-ig 11 ezer milliárd forintos összeget szeretnének állampapírba összpontosítani, ám az áprilisi célösszeg azóta is hónapról hónapra tovább gyarapodik.

Az ÁKK által nemrég kiadott egy közleményt a finanszírozási terv időarányos állásáról. A jelentés szerint a 2023-ra vonatkozó lakossági bruttó kibocsátási terv június végén már 65%-on állt, ezzel párhuzamosan a prémium papírban ekkor már csaknem hatezer milliárdos lakossági megtakarítás pihent. Az elmúlt időszakban az intézményi állampapírok iránt is jelentős keresletet mutatnak a lakosok, amely az év végéig várhatóan nem is hagy alább.

Szóljon hozzá!