ZETApress

hírportál

Megvan a százezredik

Nagy érdeklődés kísérte ma délelőtt a hetvenötezredik Széchenyi Kártya ünnepélyes átadását ? a rendezvényen egyúttal köszöntötték a százezredik igénylőt délelőtt a Vajdahunyad-várban. Krisán László, a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója bevezetőjében emlékeztetett rá, hogy öt évvel ezelőtt, amikor a koncepciót meghirdették, kevesen hittek benne, hogy ilyen gyorsan ilyen sikeres lesz a program. Mára a kis- és közepes vállalkozások szívesen látott ügyfelei a kereskedelmi bankoknak.

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kiemelte, hogy a Széchenyi Kártya a felelősségvállalás egyik szimbóluma: méltatta az öngondoskodás képességét, amely a vállalkozók nagy többségének jellemző tulajdonsága, a Kártya sikere is ezt igazolja, éppen ezért kívánatos volna, ha a politikai gondolkodásban és a közbeszédben is mind általánosabbá válna. A miniszter hangsúlyozta, a Széchenyi Kártya az elmúlt öt évben bizonyította, hogy az egyik legsikeresebb a gazdaságpolitikai eszközrendszerek sorában.

Hétszáz településen több mint ezer bankfiókban lehet hozzájutni, az eddig kihelyezett hitel meghaladja a 350 milliárd forintot. 2005-2006-ban ennek köszönhetően a kártyatulajdonos kkv-k csaknem 18 ezer új munkahelyet teremtettek, árbevételük negyven százalékkal, nyereségük 25 százalékkal nőtt. Kóka János fölkérte a finanszírozásban közreműködőket, hogy segítsenek annak a mintegy 1500 milliárd forintnak az értelmes elköltésében, amely az Európai Unió jóvoltából állhat a magyar kkv-k rendelkezésére. A gazdasági és közlekedési miniszter tűrhetetlennek nevezte az adóadminisztráció jelenlegi gyakorlatát és ígéretet tett rá, hogy az adóreform egyúttal ebben is változást hoz majd.

Demján Sándor, a VOSZ elnöke, a Széchenyi Kártya kezdeményezője hangsúlyozta, kevés ilyen sikeres program létezik ma, külföldiek is tanulmányozzák a magyar gyakorlatot. Elismerően szólt róla, hogy Kóka János gazdasági miniszternek köszönhetően a fölvehető hitel nagysága mára 25 millió forintra nőtt, ez már jelentős segítséget jelenhet egy-egy vállalkozásnak. Demján Sándor fontosnak mondta, hogy az uniós pénzeket a gazdaság élénkítésére fordítsák, különben Magyarország nem tud kikeveredni jelenlegi helyzetéből.

Sürgette, hogy az állam tegyen rendet saját háza táján: ne a törvénytisztelő vállalkozókat sújtsák, hanem lépjenek föl keményen a korrupció ellen. ? Követeljük, hogy a nemzeti tőkét valójában megtestesítő kkv-k tevékenységének javára minél több olyan program legyen jelen a gazdaságpolitikai eszköztárban, mint a Széchenyi Kártya, mondta Demján Sándor.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke, aki annak idején nyomban Demján Sándor mellé állt, hogy sikeresen elindulhasson a program, a szisztematikus munkát és az állhatatosságot méltatta. ? A Széchenyi Kártya több kormányt is maga mellé tudott állítani, ami nem túl gyakran fordul elő manapság. A siker fontos eleme volt az innováció, vagyis minden lehetséges alkalommal javítottak a konstrukción, és elérték, hogy a kereskedelmi bankok között ma verseny van ezen a fronton is.

A Magyar Kereskedelmi- és Iparkamara elnöke fontosnak mondta, hogy továbbra is megmaradjon az állami kamattámogatás, ez körülbelül két-két és félmilliárd forint ráfordítást igényelne, erről azonban a politikának kell meghoznia a döntést. Demján Sándorhoz hasonlóan Parragh László is sürgette, hogy az uniós pénzek a gazdaságba kerüljenek, annak fejlődését szolgálják. Mindketten jónak látnák azt is, ha a hitelprogram futamidejét két évesre növelnék, és létrejönne egy olyan konstrukció is, amely középtávú hitel formájában a vállalkozók beruházási tevékenységét szolgálná. Ehhez azonban ugyancsak politikai döntés szükséges.

Az eseményen emléklapot kapott a százezredik Széchenyi Kártya igénylője, Kotucz Gábor, a Kotucz & Bajor Szállítmányozó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője, míg további öt fő hetvenötezredik Széchenyi Kártya makettet kapott. Miniszteri kitüntetésben hárman részesültek. Kiemelkedő munkájuk eredményeként ugyancsak hárman a Ka-VOSZ Zrt. oklevelét kapták.

Szóljon hozzá!