ZETApress

hírportál

Kkv-k a Benczúr Hotelben

Rendkívül fontos kormányzati feladatnak tekintjük a kkv-szektor támogatását – mondta Czomba Sándor az Innováció elősegítése a kkv-kban című konferencián ma a Benczúr Hotelben. A kávéval induló, ebéddel záruló félnapos esemény moderátora Juhos János, az IPOSZ alelnöke volt. Fotóink Juhász Melinda felvételei.

Németh László, az IPOSZ elnöke a megnyitó beszédében kiemelte, hogy a kis- és középvállalkozói szektor minden nemzet gazdaságának kulcsfontosságú eleme, amely munkahelyeket teremt, szolgáltatásokat nyújt, és gazdasági stabilitást biztosít. Rámutatott, hogy a kkv-knak ki kell használniuk a digitális forradalom és az új technológiák által nyújtott lehetőségeket. Ehhez megfelelő képzésre, szolgáltatásokra és támogatásra van szükségük, hogy hozzájáruljanak a GDP növekedéséhez, a foglalkoztatáshoz és a lakosság igényeinek kielégítéséhez. Az IPOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy már számos jó gyakorlat létezik a digitális innováció terén az Európai Unióban és más európai országokban. Ezért fontos, hogy az országok párbeszédet folytassanak és tanuljanak egymástól az innováció előmozdításának és a kkv-k támogatásának terén.

Az IPOSZ nemzetközi konferenciáján, fontos gondolatokat osztott meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. A konferencia kiemelkedő jelentőséggel bírt a kkv-k fejlődése és versenyképességének növelése szempontjából, melyen számos európai ország képviselői is részt vettek. Czomba Sándor beszédében hangsúlyozta az európai országok közötti tapasztalatmegosztás fontosságát, hiszen az európai munkaerőpiacok hasonló kihívásokkal néznek szembe. Ennek érdekében a kölcsönös tanulás és a közös megoldások kidolgozása elengedhetetlen. Az államtitkár kiemelte az ügyfélközpontú technológiai innováció jelentőségét, mely magasabb szintű szolgáltatásokat és digitális fejlesztéseket kíván nyújtani mind a lakosságnak, mind a kisvállalkozásoknak. A szolgáltatási szektor szakemberhiánya komoly kihívást jelent, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelően képzett és digitális ismeretekkel rendelkező munkaerő felkészítésére.

A GM államtitkára elmondta, hogy a Magyar Kormány mindig is nagy figyelmet szentelt az európai országok tapasztalatainak, és a lehetséges megoldásokat és stratégiákat végig kell gondolni. Az innováció nemcsak a nagyvállalatokban, hanem a kisvállalatokban is meg kell valósuljon. A sikeres innovációhoz szükség van megfelelően felkészült, digitális ismeretekkel rendelkező munkaerőre. A foglalkoztatáspolitika ezen a területen járulhat hozzá leginkább a munkaerő kereslet és kínálat egyensúlyának javításához, melyet a magyar kormány a vendégmunkásdömping alternatívájaként tekint. A kormány messzemenően támogatja és minden lehetséges eszközzel elő kívánja segíteni a hazai kkv-szektor megerősödését és nemzetközi versenyképességének javítását. Ebből a célból Budapest a jövőben is szívesen ad helyet minden olyan szakmai fórumnak, amely előmozdíthatja az együttműködést ezeken a fontos területeken.

Az IPOSZ nemzetközi konferenciája lehetőséget teremtett a résztvevők számára, hogy megosszák tapasztalataikat és közös stratégiákat dolgozzanak ki az innováció előmozdítása érdekében a kkv-kban. Az előadók névsora és előadásaik címe:

KKV-k támogatása – Ügyfélinnováció és digitalizálás & Képzők képzése. Előadó: dr. Max Hogeforster, a Hanse-Parlament elnöke

Jó gyakorlat: Ügyfélközpontú innovációk & Digitalizáció. Előadó: Herr dr. Dirck Sül? Geschäftsführer im HWWI Hamburgisches WeltWirtschaftsInstitut.

Képzési program KKV-k számára: Digitális kompetencia képzési program. Előadó: Helene Bo Olsen design technológus és projektmenedzser, International Business College in Denmark (IBC).

KKV-k képzési programja: Ügyfélközpontú innovációk megvalósítása. Előadó: Anna Maria Czarny, Hanse-Parlament.

Két jó gyakorlat a magyar kkv-k részéről – IPOSZ képzés tapasztalatai. Előadók: dr. Hajdú Noémi egyetemi docens, Miskolci Egyetem; Drávainé Németh Eszter, a Csipetkék élményműhely vezetője; Kovács Gábor, a Vasi Xoda Drink Kft. vezetője.

Rendszeres KKV-k online tanácsadás és online közösség – IPOSZ szolgáltatás bemutatása. Előadó: Takács Gábor, KTS Online Kft.

Szóljon hozzá!