ZETApress

hírportál

Tanított a GVH

Kiemelt nemzetközi érdeklődés a GVH élelmiszerpiaci vizsgálatai iránt – online workshopot szervezett a nemzeti versenyhatóság. A Gazdasági Versenyhivatal szervezésében, online workshop keretében vitatták meg az élelmiszer-infláció kezelésének kérdéseit az Európai Unió versenyhatóságai.

A rendezvényen a versenyhivatalok megismerhették az élelmiszerpiacokkal és az inflációkezeléssel kapcsolatos különféle tagállami versenyhatósági intézkedéseket – köztük a magyar gyorsított ágazati vizsgálatok módszertanát és eredményeit, amelyek iránt jelentős és folyamatos nemzetközi érdeklődés mutatkozik – tudatta a GVH Közszolgálati Kommunikációs és Külkapcsolati Iroda.

Az élelmiszerek áremelkedése egész Európában gondokat okoz, amelyet számos országban versenypolitikai eszközökkel is próbálnak enyhíteni. A téma megvitatására a Gazdasági Versenyhivatal ma online workshopot szervezett az uniós versenyhatóságokat és az Európai Bizottságot tömörítő Európai Versenyhálózat (ECN) tagjai számára.

A rendezvényen a résztvevők rövid előadások és esettanulmányok mentén járták körül a versenyhatóságok lehetőségeit a jelenlegi inflációs környezetben, illetve a magyar mellett a görög, a cseh és a román versenyhatóságok szakemberei bemutatták az eddigi hatósági fellépések eredményeit. A workshopon prezentáló hatóságok közül a görög és a román versenyhatóság alkalmaz ahhoz hasonló, nyilvános árfigyelő adatbázist, mint amilyen a GVH javaslatára Magyarországon is működésbe lép majd július elsejétől, és amely az átláthatóság növelésével jelentően hozzájárulhat a piaci verseny fokozásához, ezáltal az élelmiszerárak csökkenéséhez.

A rendezvényen nagy figyelem irányult a Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálataira, amelyeket a magyar hatóság szakemberei ismertettek a résztvevőknek. A GVH a közelmúltban zárta le gyorselemzéseit a tejtermékek, illetve a tartós élelmiszerek hazai piacain. A két vizsgálat nyomán a Versenyhivatal számos javaslatot fogalmazott meg, amelyek hozzájárulhatnak a hazai élelmiszerárak csökkenéséhez, rövid- és hosszú távon egyaránt. Az egyedülállóan gyors és hatékony jogintézményt – illetve a feltárt piaci tapasztalatokat – folyamatos nemzetközi érdeklődés övezi.

Az előadásokat követően a tagállami versenyhatóságok szabadon osztották meg egymással tapasztalataikat az élelmiszerpiacok kihívásairól, az inflációról és az áremelkedés letörését célzó intézkedésekről.

A Gazdasági Versenyhivatal hagyományosan erős nemzetközi kapcsolatrendszerrel bír, 2022-ben pedig a korábbiaknál is hangsúlyosabban tudott megjelenni a versenyjog globális színterén. A nemzeti versenyhatóság szakemberei számos nemzetközi rendezvényeken osztották meg tapasztalataikat, a GVH pedig fontos pozíciókat kiérdemelte a különféle államközi szervezetek szakmai munkacsoportjaiban. A versenyhatóságok nemzetközi együttműködésének területeiről, hasznairól és fórumairól, illetve a magyar hatóság aktív szerepéről részletes beszélgetés hallható a GVH legfrissebb podcast-adásában.

Szóljon hozzá!