ZETApress

hírportál

Lezárult a vizsgálat

Megszüntette az eljárást a GVH az ingatlan.com üzemeltetőjével szemben. A Gazdasági Versenyhivatal lezárta a vizsgálatot a portál üzemeltetőivel szemben, mert nem bizonyosodott be a versenyfelügyeleti eljárás megindításakor feltételezett jogsértés – tudatta a GVH Közszolgálati és Külkapcsolati Iroda.

A nemzeti versenyhatóság 2022 februárjában indított eljárást az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portált üzemeltető Ingatlan.com Zrt-vel szemben, a portál hirdetés-kiemelési rendszerének vizsgálatára. A rendszer magánhirdetői egy speciális kreditrendszer alapján juthattak előre soroláshoz a weboldal megjelenítési sorrendjében, a GVH pedig az előzetes vizsgálat alapján azt valószínűsítette, hogy az üzemeltető elhallgatja ennek lényeges jellemzőit a fogyasztók elől.

A részletes eljárás megállapította, hogy a szóban forgó, ügyindításkor hiányolt információk – vagyis az előresorolás kreditrendszerét érintő működési részletek – nem minősültek egyértelműen jelentősnek a fogyasztói döntéshozatal során. A portál magánhirdetőit így nem érte sérelem, mivel egyéb információkból megkapták az ügyleti döntéseikhez elegendő tájékoztatást a hirdetéseik rangsoráról. A hatóság Versenytanácsa ennek megfelelően úgy döntött, hogy megszünteti az eljárást.

Szóljon hozzá!