ZETApress

hírportál

Alacsony rezsiáraink!

Magyarország tartja az alacsony rezsiárakat. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal októberi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint több európai nagyvárosban ismét tovább emelkedtek a háztartások energiaköltségei – tudatták sajtósaik.

Az Energie-Control Austria és a MEKH megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat októberben is több európai fővárosban regisztrált jelentős energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Dublinban 44, Rómában 30, Bécsben 24, Berlinben pedig 15%-kal emelkedett szeptemberhez képest.

A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei októberben sem emelkedtek. A nemzetközi ár-összehasonlítás eredményei szerint a magyar fogyasztók a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,17 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,56 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

Miközben szeptemberhez képest a lakossági földgáz ára októberben Rómában 97, Luxembourgban 64, Lisszabonban pedig 58%-kal emelkedett, aközben a rezsi-csökkentett áron vásárolható földgáz továbbra is nálunk volt a legolcsóbb. Átlagfogyasztás (63.645 MJ) esetén a földgázért októberben is a magyar fogyasztók fizették a legalacsonyabb árat (2,52 eurocent/kWh). Az átlagot 20%-kal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,12 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a 2. legkedvezőbb ár.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. Az alapfelmérést az Energie-Control Austria és a MEKH által megbízott cég, a finn VaasaETT végezi. A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el.

Szóljon hozzá!