ZETApress

hírportál

Innovatív repcevetés

Azok, akik innovatív módon vetették a repcét, jelentős megtakarítást is elkönyvelhetnek. A Vitafer Hungária Kft. idén egy újfajta technológia alkalmazása mellett döntött, amikor a repcevetés került terítékre – tudatta Károly Róbert PR szakértő, marketing tanácsadó. Fotóink a KRPR.hu felvételei

A gazdáknak egy speciálisnak tekinthető, az országban még nem sok helyen elterjedt technológia alkalmazását javasolták, miszerint 75-cm-es sortávolságra vessék a repcét. A módszer nemcsak környezetvédelmi szempontból kedvezőbb, de gazdaságilag is jelentős megtakarítást eredményezhet.

A repce vetésénél általánosan elterjedt gyakorlat sok esetben a dupla gabona-sortávolság. Azoknál a gazdaságoknál, ahol cukorrépa termesztéssel is foglalkoznak, ott esetlenként még az 50 cm-es sortávolsággal is szoktak próbálkozni. Azonban az ennél nagyobb távolság ez idáig nem volt jellemző, most viszont egy újfajta technológia kezdi megvetni a lábát hazánkban is. – Az idei évben rendszerint javasoltuk a gazdáknak, hogy a megszokott helyett, idén 75 cm-es sortávolság alkalmazásával vessék a repcét, azaz egy csökkentett sortávolsággal – mondta dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

Sávpermetezéssel jelentős költségcsökkentés is elérhető

Általában 380-400 ezer körüli tőszámmal vetik a gazdák a repcét, ezzel szemben az új technológiával hektáronként 270 ezer csíra szántóföldre juttatása is elegendő. A vetéssel egy menetben, kizárólag a repce sorába viszont tápanyagot is ki kell helyezni. – Javasolt egyfelől egy komplex nitrogén-foszfor-kálium-tartalmú műtrágya, másfelől pedig egy folyadék, egy 30% nitrogént tartalmazó oldat kijuttatása sávpermetezéssel – hangsúlyozta dr. Gerda Anikó hozzátéve: ezzel a technológiával jelentős költségmegtakarítást is elérhetünk.

A vállalat azonban a jövőben is igyekszik megtartani a repcetermesztésben ma ismert, valamint elfogadott innovatív és intenzív termesztéstechnológiai elemeket. Ennek köszönhetően már 2-4 leveles korban javasolják a Vitafer Macro P-nevű termék használatát. Azonban csak a sorában alkalmazva, közvetlenül a növényre kijuttatva sávpermetezéssel, mindaddig, amíg tavasszal nem záródik a repce sora. Várhatóan ez április végén, május elején következik be. Onnantól kezdődően viszont már itt is a teljes felület kezelése válik szükségessé.

A repceállomány záródásáig tehát minden növényvédelmi műveletet, így a Vitafer lombtrágyák kijuttatását is sávpermetezéssel végezzük. Ez egy olyan módszer, amikor körülbelül 15-20 cm-es sávot permetezünk. Csak azt a sávot, ahol a növény elhelyezkedik, és a sorok közötti területet pedig nem – tette hozzá a növényorvos. Ez egyrészt környezetvédelmi és ökológiai szempontokból is ideálisabb, mert kevésbé terheli a vegyszer a környezetet. Másrészt pedig gazdaságilag is, hiszen körülbelül 60%-os megtakarítást jelenthet a hagyományos termesztési technológiához képest.

Aki idáig nem vetett, az már nem is arat!

Hagyományosan a repce vetése az augusztus utolsó dekádjában esedékes, valamint kompromisszumos megoldásként még szóba szokott jönni szeptember első dekádja is. Tehát aki idáig nem vetette el a repcét, az már nem is fogja. Sávpermetezést a repcénél viszont csak az tud alkalmazni, aki 75 cm-es sortávolsággal vetette el azt. Aki viszont a hagyományos módszert alkalmazta, azok a permetszer teljes felületre történő kijuttatásával tudnak a növények fejlődéséhez hozzájárulni. Utóbbi gazdák esetében, 1 hektár permetezése során így ők tízezer m2-t permeteznek. Ellenben azok, akik az új technológiát alkalmazták, azoknál mindössze négyezer m2-nyi felület permetezése válhat szükségessé.

Jelentős változás esélyes a repce mennyiségében

Arra vonatkozóan nincs adat, hogy mennyien vetettek az innovatív módszerrel, azonban az látszik a vetőmagkeresletből, hogy összességében jelentős visszaesés várható a repce mennyiségét illetően. – Jelentősen csökkent Magyarországon a repce vetésterülete az idei évben. Ezzel nyilvánvalóan a gazdasági jelentősége is mérséklődni látszik. A korábbi évekhez képest akár 20-30%-os csökkenés is elképzelhető – mutatott rá dr. Gerda Anikó növényorvos, a Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadója.

A Vitafer Hungária Kft.

A Vitafer termékek olyan több tápelemből álló szuszpenziós lombtrágyák, amelyek gyorsan, maradéktalanul felszívódnak és hasznosulnak a növényi szövetekben. A szántóföldi kultúrákban, zöldség-, gyümölcs- és szőlőtermesztésben is speciálisan alkalmazható készítményeket forgalmazó Vitafer Hungária Kft. szaktanácsadással is segíti a vásárlóit, hogy azok hatékonyan, eredményesen használják a lombtrágyákat.

Szóljon hozzá!