ZETApress

hírportál

Megújult a járműpark a Balatonon

A vasúttársaság évről-évre kiemelt figyelmet fordít a nyári főszezon balatoni menetrendjére, a személyszállítási szolgáltatásokra, valamint a környezet rendbetételére, ennek megfelelően a nyári szezon kezdetére a társaság elvégezte a vasútállomások és környezetük felújítási munkáit, közel nyolcszázmillió forintértékben. A munkákban a balatoni települési önkormányzatok többsége is részt vállalt. A tisztább és kulturáltabb vasúti környezet megteremtéséhez hozzájárul a közmunkaprogram és a parlagfű-mentesítési akció is. Idén megújult kocsipark és több kerékpárszállító kocsi várja a balatoni nyaralókat. Tegnap a vasúttársaság vezetői a hagyományos, turistaszezon előtti balatoni bejáráson vettek részt.

A nyári menetrendi időszakban ? június 23-tól augusztus 26-ig ? immár második szezonban egy nap tíz vonatjáratban DESIRO motorvonatok közlekednek az északi parton, a Székesfehérvár ? Balatonfüred ? Tapolca útvonalon. Az utazóközönség a korszerű motorvonatokat az elmúlt évi szezonban rendkívül pozitívan fogadta.

Megújul a járműpark

A komfortosabb, kultúráltabb utazási lehetőség biztosítására az idei nyári menetrendi időszak alatt már a Balaton mindkét partján közlekednek az új beszerzésű, felújított német kocsik is: ezek a kocsik futnak a Szombathely ? Tapolca ? Balatonfüred ? Budapest, a Záhony ? Debrecen ? Budapest ? Tapolca és a Budapest ? Balatonfüred közötti gyorsvonatokban is. A nyári forgalomban a Déli parton 118 db, az Északi parton 12 db, összesen 130 db felújított német kocsi közlekedik. A Desiro motorvonatok közlekedtetésével együtt a szolgáltatási színvonalban ez komoly előre lépés jelent az elmúlt szezonokhoz képest.

Felújított állomások, rendezettebb vasúti környezet

A dél-balatoni vasútvonalon a vasúttársaság idén 533 és félmillió forintot költ fejlesztési beruházásokra, melynek keretében a vonal mentén elvégzik a felújításokat, karbantartásokat és a szükséges csinosítási és gyomirtási feladatokat is. A karbantartási munkák felölelik az utasterek tisztasági festését, a nyílászárók mázolását, karbantartását, továbbá az állomásokon gyöngykavicsot és virágokat helyeztek el. Számos állomáson lemosták a graffitiket, pótolták az eltulajdonított és megrongált berendezési tárgyakat, padokat.

A legnagyobb forgalmú balatoni állomáson, Siófokon mintegy egymillió forintot költöttek az állomás épületének rendbetételére. A másik legjelentősebb beruházás Balatonlellén történt, ahol a teljes festésnek köszönhetően újult meg az állomás és környezete.

A vasúttársaság az észak-balatoni vasútvonalon az idei évben mintegy 261 millió forint értékű fejlesztési beruházásokat hajt végre. Ebből az összegből 2007 év végéig a vasúti pálya egyes szakaszainak és berendezéseinek felújítására, karbantartására kerül sor, de természetesen az állomások és környékének csinosítására és gyom-mentesítésére is sor kerül.

A legjelentősebb beruházás Balatonalmádin volt, ahol több mint 34 millió forint állt rendelkezésre. Így kerül sor például az utas aluljáró felújítására és térfigyelő rendszer kiépítésére is. Az egyik leglátványosabb beruházás Badacsonyban történt, ahol többek között az önkormányzattal közösen kicserélték a peronburkolatot, és díszburkolatot alakítottak ki hatmillió forintértékben, megjavították a szökőkutat és kifestették a várótermet. Az északi part másik nagy beruházása Balatonszepezden történt, ahol ? szintén az önkormányzattal közösen ? magasperon épült díszburkolattal ötmillió forint értékben. Balatonarácson megújult a megállóhely épülete és környezete ? mintegy hárommillió forint ráfordítással.

A biztonságos közlekedés

A MÁV ZRt. vasúti sorompók biztonságfokozását szolgáló programja a dél-balatoni vonalon már tavaly befejeződött, az észak-balatoni vonalakon pedig idén fejeződik be. A tó körüli vasútvonalakon több mint 130 biztosított útátjáró van, ezek mindegyikénél az idén befejeződnek a közlekedési hatóságok által elrendelt biztosítóberendezési intézkedések: a jelzőkbe LED-optikák kerültek, az útátjárók szinte kivétel nélkül félsorompóval kerültek kiegészítésre. Az idén félsorompóval egészül ki egy balatonkenesei sorompó, Gyenesdiáson új sorompó-berendezés létesül. Magyarországon eddig nem alkalmazott, új technológiával épülő fénysorompót helyeztek üzembe Balatongyöröknél.

Az utas- és vagyonbiztonság érdekében a MÁV ZRt Biztonsági Igazgatósága az idei idegenforgalmi idényben is kiemelten kezeli a Balaton-parti vasúti közlekedés biztonságát. Ennek érdekében a Rendőrséggel közös szolgálatot szerveznek az utasok vagyonvédelmének biztosítása, a személyszállító szerelvények rongálásának megelőzése Az Igazgatóság az Országos Baleset-megelőzési Bizottsággal közösen szervez szolgálatot a vasúti átjárók ellenőrzésére is, az útátjárós balesetek megelőzése érdekében. A vasúttársaság felkérte a Rendészeti Biztonsági Szolgálatot, hogy lehetőleg minden nap biztosítsanak rendőri ellenőrzést a kihasznált személyszállító vonatokra.

Vonaton kerékpárral

Az elmúlt évekhez képest jelentősen javul a kerékpárszállítás lehetősége a balatoni vasútvonalakon. A nyári menetrendben Budapestről a Balaton déli partjára naponta 12, az északi partra napi hat pár vonat közlekedik kerékpárszállító kocsival. A közvetlen budapesti összeköttetések mellett ? Budapestet érintve ? naponta Nyíregyházáról (Debrecenből) és Miskolcról, hétvégéken Szegedről, Pécsről és Győrből kínálunk közvetlen eljutási lehetőséget kerékpáros utasainknak a Balaton déli partjára.

Az elmúlt év sikere nyomán a Budapest ? Velence között közlekedő Goldoni EuroCity vonattal együtt közlekedő Balaton IC vonatban kerékpárszállító kocsi közlekedik Keszthelyre és vissza. Az összes említett vonat menetrendünkben egy ?kerékpár? szimbólummal van megjelölve, ahol általában 10-12, egyes esetekben 32 kerékpár szállítható. A 2006-os nyári menetrendi időszakhoz képest ? Budapestet érintően ? 60 százalékkal több vonatban (napi 26 helyett 42 vonatban) biztosítják a kerékpárszállítást. A kerékpárszállítás népszerűsítésére tervezik a nyári időszakra kommunikációs kampány indítását, amely elsősorban szórólapok és ? a Magyar Turizmus ZRt.-vel közösen ? balatoni kerékpáros térképek kerékpárjegy mellé történő kiadását jelenti majd.

A Balatoni Szövetséggel és a Balatoni Fejlesztési Kht-val kötött együttműködési megállapodás alapján, közös finanszírozásban két darab kerékpárszállító kocsi került felújításra, amelyek mindkét parton segítik a kerékpáros turizmus fejlődését.

Mozgáskorlátozottak utazása a tó körüli vonatokon

A balatoni vasútvonalakon ? mozgáskorlátozottak utazása esetén ? mind egyéni, mind csoportos utazások megszervezésére lehetőség van. A Balaton partján közlekedő szerelvényekben ? köszönhetően a német kocsik forgalomba állásának ? számos vonatszerelvényben rendelkezésre állnak alkalmas kocsik.

A csoportos utazásokat a jelenleg Bp. Nyugati pályaudvaron tárolt beépített emelő-szerkezettel ellátott két speciális kocsival bonyolítják le. A kocsikban a kialakítástól függően 8/16 kerekesszék elhelyezésére alkalmas hely, továbbá 40/16 ülőhely (kísérők részére) található.

Az Esélyegyenlőség a vasúton program keretében több, nagyobb forgalmú állomáson a mozgáskorlátozottak által is használható mosdó található. Szintén a nagyobb utasforgalommal rendelkező (pl. Siófok, Fonyód, Balatonfüred) állomásokon mobil emelő szerkezet áll az utasok rendelkezésére, amely segítségével a kerekesszék a vasúti kocsi peronszintjéig emelhető, így az utas biztonságosan éri el a kocsi szintjét.

Vizen és vonaton: Balaton Mix

A Balatoni Hajózási Zrt. és a MÁV ZRt. a nyári időszakban a Balatonhoz utazók komplex kiszolgálása érdekében ? szolgáltatásaik bővítése céljából ? ismét közös ajánlattal jelenik meg. A Balaton Mix egy kedvezményes áron kibocsátott, bérletszerűen, több napon át használható, közös menetjegy a Balaton körüli menetrend szerinti vonatok és a balatoni menetrend szerinti hajójáratok igénybevételéhez.

A Balaton Mix jegyet az igényekhez igazodva az elő- és utószezonra is kiterjesztettük, így azok május 19-től szeptember 17-ig érvényesek. Idén már 1-2-3 napos jegyfajták is kiadásra kerülnek, a korábban bevált speciális lehetőségek megtartása mellett. Felnőtt és gyermekjegyek esetén díjmentes kerékpárszállítás, illetve nagyobb létszámban együtt utazók részére csoportos elszámolási lehetőséget biztosítunk.

Közmunkaprogram

Heinczinger István, a MÁV ZRt. vezérigazgatója és Kiss Péter, szociális és munkaügyi miniszter még februárban írta alá azt az együttműködési megállapodást, amely szerint a MÁV ZRt. és a Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium (FMM) idén is elindítja a közmunkaprogramot a vasútvonalak megtisztítására. A vasúttársaság a költségek 50 százalékával, idén már ötszázmillió forinttal járult hozzá ehhez a fontos programhoz. A szükséges pénzügyi fedezet másik felét a Közmunkatanács, a Foglalkoztatási Alap, a Környezetvédelmi Alap és egyéb térségfejlesztési források biztosítják. A közmunkaprogram keretén belül a Balaton térségében idén 125 ember vesz részt a programban.

A közmunkaprogramon túl, a vasúttársaság a permetező vonatok közlekedtetésére csaknem hatszázmillió forintot fordít. A permetező vonatok mellett március és október között a vasúti pálya mentén kaszával, az állomásokon kisgépekkel végzik a gyomirtást és a területek gondozását, de az állomásokon ? főleg az idegenforgalmi helyeken, így a tóparton is ? parkosítanak, vonzóbbá teszik a vasúti környezetet. A munkák elvégzésére 250 millió forintot áldoz a MÁV ZRt.

Szóljon hozzá!