ZETApress

hírportál

Szabolcsi FLIRT

Együttműködés kezdődött a MÁV-Gépészet Zrt. és a Stadler Rail Csoport között. A MÁV-Gépészet csatlakozik a FLIRT motorvonatok karbantartási munkáihoz. A megállapodást Zaránd György, a MÁV-Gépészet Zrt. vezérigazgatója és Dunai Zoltán, a Stadler Rail Csoport ország-igazgatója írta alá ma Szolnokon.

A MÁV-Gépészet alvállalkozóként bekapcsolódik a MÁV-START Zrt. tulajdonában lévő Stadler FLIRT típusú elővárosi villamos motorvonatok éves szintű karbantartási munkáiba. A MÁV-START Zrt. megrendelésére a közelmúltban érkezett be és állt üzembe újabb harminc FLIRT típusú elővárosi motorvonat.

A járművek tervszerű megelőző karbantartását a svájci vasúti járműgyártó Stadler a Pusztaszabolcson létesített korszerű bázisán végzi. Az újabb járművek megjelenésével, valamint a korábban szállított járművek magasabb szintű javításának megjelenésével szükségessé vált a meglévő kapacitás bővítése.

Az együttműködés első lépéseként a MÁV-Gépészet Zrt. a FLIRT vonatflotta egy részének éves szintű karbantartását kezdi meg szolnoki telephelyén. Az ehhez szükséges feltételek kialakítását a MÁV-GÉPÉSZET már előkészítette, a telephelyén felújítja az ún. Pálmaházat, így lehetőség lesz a motorvonatok megfelelő technikai feltételek közötti karbantartására.

A munkálatok megkezdése előtt a MÁV szakemberei továbbképzésen vesznek részt, amelyen a FLIRT vonatok karbantartására vonatkozó ismereteket sajátítják majd el a Stadler pusztaszabolcsi bázisán. A FLIRT vonatok heti, havi, negyedéves és féléves karbantartási munkálatait továbbra is a Stadler pusztaszabolcsi üzemében végzik el.

A két társaság vezetői az eddig kialakult eredményes együttműködés alapján lehetőséget látnak arra is, hogy amennyiben a Stadler a szolnoki üzemének tevékenységét végösszeszereléssel is kibővíti, a magyarországi vagy környező országokból érkező megrendelésre gyártott motorvonatok készre szerelését a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. Szolnoki Járműjavítási Telephelyével együttműködve valósítsa meg.

Ezért a MÁV-Gépészet és a Stadler egy szándéknyilatkozatot írt alá egy közös, gazdasági megvalósíthatóságra vonatkozó tanulmány elkészítéséről, amellyel a felek megvizsgálják, hogy a vonatok végösszeszerelésével összefüggésben a két vállalat között milyen együttműködésre nyílik lehetőség. Az együttműködés pozitív hatással van a munkahelyteremtésre és megtartásra is, melyre a szolnoki térség kiemelt figyelmet fordít ? tudatta a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Szóljon hozzá!